Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU melarang syarikat penerbangan negara NATO kerana didakwa mempunyai kaitan dengan Rusia – media

(SeaPRwire) –   Keputusan itu datang selepas pihawaian pengangkutan Finland mendakwa bahawa Southwind Airlines Turki sebahagiannya dimiliki oleh pelabur Rusia

Kesatuan Eropah telah menutup ruang udara kepada Southwind Airlines Turki disebabkan oleh dakwaan hubungannya dengan Rusia, laporan Aero Telegraph yang berpangkalan di Switzerland minggu ini. Menurut laporan itu, langkah itu berkaitan dengan sanksi terhadap Rusia berikutan konflik Ukraine.

Syarikat penerbangan charter yang berpangkalan di Antalya itu ditubuhkan pada 2022 untuk mengangkut penumpang antara Rusia dan Turki tetapi baru-baru ini meminta kebenaran untuk mengendalikan penerbangan dari Turki ke Jerman, Greece, Finland dan negara-negara EU yang lain. Walau bagaimanapun, pada 25 Mac, Agensi Pengangkutan dan Komunikasi Finland menolak syarikat penerbangan itu dari ruang udara negara itu, dengan menjelaskan bahawa siasatan mendapati bahawa “pemilikan dan kawalan berkesan yang besar” pengendali adalah “berkaitan dengan pemegang saham Rusia,” dan oleh itu ia tidak dibenarkan mengendalikan penerbangan di negara EU itu.

Menurut Aero Telegraph, pada 28 Mac, Brussels memaklumkan negara-negara ahli EU bahawa Southwind Airlines tertakluk kepada larangan berlepas, terbang melalui dan mendarat di bawah peraturannya yang meliputi sanksi terhadap Rusia, dengan kesan melarang pengendali itu dari ruang udara EU. Langkah itu akan berkuatkuasa serta-merta.

Persatuan Pengendali Pelancongan Rusia (ATOR) Jumaat membatalkan penerbangan Southwind antara Antalya dan Kaliningrad, dengan menyatakan larangan itu, kerana penerbangan sebelum ini melalui ruang udara EU.

Soalan mengenai latar belakang syarikat penerbangan Turki itu pertama kali dibangkitkan oleh tabloid Jerman Bild pada Disember lalu. Media itu ketika itu melaporkan bahawa Southwind ditubuhkan oleh warganegara Rusia dan menyewa kebanyakan kakitangannya dan armadanya dari Nordwind Airlines, syarikat penerbangan Rusia yang dilarang dari EU. Sebagai tindak balas, Safa Oruc, ketua keselamatan penerbangan Southwind, memberitahu stesen berita Finland YLE bahawa syarikat penerbangan itu dimiliki oleh warganegara Turki dan kedua-dua pengendali dan kapal terbangnya didaftarkan di Turki.

EU menutup ruang udara kepada kapal terbang dan syarikat penerbangan Rusia sebagai sebahagian daripada sanksi terhadap Rusia sejurus selepas permulaan konflik Ukraine pada Februari 2022. Langkah serupa diperkenalkan oleh AS, Kanada, UK dan Australia. Rusia memperkenalkan larangan serupa ke atas syarikat penerbangan dari negara-negara tersebut sebagai tindak balas.

Pada Februari, EU dan AS memperkenalkan satu lagi siri sanksi terhadap Rusia yang menyasarkan pelbagai entiti di beberapa negara, termasuk Turki. Sejumlah 16 syarikat Turki dikenakan sanksi atas dakwaan memudahkan transit barangan berkembar guna yang boleh digunakan oleh tentera Rusia. Washington juga memberi amaran kepada Ankara bahawa bank Turki dan lebih syarikat boleh terkena sanksi sekunder kerana berurusan dengan entiti Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.