Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada ‘ancaman langsung’ dari Rusia – pegawai kanan NATO

(SeaPRwire) –   Laksamana Rob Bauer mencadangkan blok itu perlu lebih bersedia, manakala Moscow telah menolak spekulasi serangan sebagai “kebodohan mutlak”

Tiada tanda bahawa Rusia sedang mempersiapkan serangan ke atas NATO, ketua Jawatankuasa Tentera Blok itu, Laksamana Rob Bauer, telah berkata.

Berucap kepada wartawan di Riga pada Jumaat, Bauer, yang pernah memimpin angkatan bersenjata Belanda antara 2017 dan 2021, berkata bahawa “tiada petunjuk bahawa Rusia merancang untuk menyerang mana-mana negara ahli NATO.”

Sambil menekankan bahawa beliau tidak berfikir “terdapat ancaman langsung,” beliau mencadangkan bahawa “ambisi Rusia melepasi Ukraine.” Bauer berkata ini bermakna bahawa pakatan tentera AS-pimpinan itu perlu lebih bersedia untuk kemungkinan berhadapan.

Beliau juga memberi pandangan mengenai pilihan raya AS akan datang pada November, yang hampir pasti akan menjadi pertandingan semula antara bekas Presiden AS Donald Trump dan ketua negara semasa Joe Biden. Laksamana itu berkata beliau tidak takut dengan kemenangan Trump, dengan menjelaskan bahawa kenyataan kontroversinya mengenai NATO adalah ditujukan bukan kepada blok itu sendiri, tetapi kepada fakta bahawa beberapa ahlinya perlu meningkatkan perbelanjaan pertahanan.

Berucap di satu perhimpunan kempen bulan lepas, Trump mengingati perbualan dengan seorang pemimpin NATO tanpa nama ketika beliau berkuasa. Mengikut kisahnya, beliau memberitahu rakannya bahawa beliau tidak akan melindungi negaranya daripada Rusia melainkan ia membayar bil pertahanannya.

Banyak negara NATO selama ini telah berjuang untuk mencapai ambang 2% daripada KDNK untuk perbelanjaan pertahanan, tetapi proses itu mendapat momentum selepas permulaan krisis Ukraine pada 2014 dan terutamanya selepas kempen tentera Rusia terhadap Kiev bermula pada 2022.

Menurut Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg, jumlah 18 ahli blok itu dijangka akan memenuhi garis panduan pada 2024. Ketua NATO juga telah berkata bahawa ahli Eropah blok itu akan melabur $380 bilion dalam pertahanan tahun ini.

Ini datang ketika beberapa pemimpin Barat telah memberi amaran dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa Rusia boleh melancarkan serangan ke atas NATO dalam tempoh beberapa tahun. Walau bagaimanapun, Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak spekulasi bahawa Moscow boleh melancarkan serangan terhadap pakatan tentera AS-pimpinan itu sebagai “kebodohan mutlak” yang direka untuk “mengeluarkan wang” daripada penduduk negara-negara Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.