Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mati ramai akibat keadaan sejuk melampau di AS – CBS

(SeaPRwire) –   Kematian berkaitan cuaca dilaporkan di sekurang-kurangnya sembilan negeri AS baru-baru ini

Sekurang-kurangnya 89 orang telah mati dalam insiden berkaitan cuaca di seluruh Amerika Syarikat dalam beberapa hari kebelakangan ini, laporan CBS News pada Ahad menyatakan, kerana keadaan sejuk membahayakan terus memberi kesan kepada pelbagai bahagian negara itu.

Puluhan juta orang di seluruh AS sekali lagi menghadapi keadaan amat sejuk pada hujung minggu ini apabila letusan udara artik yang sangat sejuk dari Kanada bergerak ke selatan, menghantar suhu jatuh ke tahap rekod terendah dan menutup bahagian negara itu dengan lapisan tebal ais dan salji.

Betapa sejuknya berbeza-beza mengikut rantau tetapi di Chicago, contohnya, angin sejuk menurunkan suhu kepada -30 darjah Fahrenheit (-34 darjah Celsius). Di tempat lain pula, di negeri seperti Texas, Alabama dan Georgia, suhu berada di sekitar 20 darjah Fahrenheit (-6.6 darjah Celsius) minggu lepas.

Jabatan Kesihatan Tennessee telah mengesahkan sekurang-kurangnya 25 kematian berkaitan dengan keadaan cuaca dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata CBS, manakala 16 lagi mati dalam pelbagai insiden di Oregon di bahagian barat AS. Ini termasuk tiga orang yang terbunuh di negeri itu apabila pokok jatuh ke atas kereta mereka.

Oregon telah mengisytiharkan darurat selepas lebih 45,000 orang ditinggalkan tanpa bekalan elektrik akibat ribut.

Kematian juga dilaporkan di pelbagai negeri lain, termasuk Illinois, Pennsylvania, Mississippi, Washington, New York, New Jersey dan lebih banyak lagi. Pelbagai kematian lain – termasuk seorang yang terbunuh dalam kemalangan lima kereta di Kentucky – sedang disiasat untuk mengenal pasti sama ada keadaan cuaca buruk adalah punca utama.

Di negeri Mississippi, pegawai-pegawai telah memberitahu penduduk untuk berwaspada terhadap keadaan berbahaya di jalan raya, dan untuk “mengembara hanya jika perlu.”

Suhu di bawah purata yang amat sejuk dijangka berterusan sehingga minggu hadapan, para peramal cuaca menyatakan. “Udara artik akan digabungkan dengan kelembapan dari Teluk untuk menghasilkan keadaan berlumpur ais dari Oklahoma hingga Illinois,” kata ahli meteorologi Molly McCollum. “Perjalanan akan berbahaya pada Isnin.”

Separuh timur Amerika Syarikat kemungkinan akan mengalami cuaca paling sejuk musim ini awal minggu depan, dengan angin sejuk membahayakan dan amaran pembekuan keras – di mana suhu kekal pada atau di bawah 29 darjah Fahrenheit (-1.6 darjah Celsius) untuk tempoh yang lama – dikeluarkan sejauh selatan Florida utara.

Ada beberapa pengubatan dalam pemandangan, bagaimanapun, kerana suhu dijangka naik menjelang pertengahan minggu – walaupun menurut Saluran Cuaca, ini boleh cepat mencair ais dan salji, meningkatkan risiko banjir di beberapa kawasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.