Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel telah membunuh hanya lima peratus pejuang Hamas – WSJ

(SeaPRwire) –   Israel dan AS juga telah dilaporkan menyesuaikan harapan mereka tentang apa yang membentuk kemenangan selepas tiga bulan berperang

Israel telah membunuh antara 20% hingga 30% pejuang Hamas di Gaza sejak mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu berikutan serangan rentas sempadan pada 7 Oktober, mengikut anggaran perisikan Amerika Syarikat dilaporkan oleh Wall Street Journal pada Ahad.

Dalam laporan sulit disusun awal bulan ini, Washington menganggarkan Hamas mempunyai antara 25,000 hingga 30,000 pejuang di Gaza sebelum perang, ditambah beribu-ribu anggota pasukan polis wilayah dan pihak berkuasa lain, berdasarkan maklumat dipintas, pengawasan drone, dan maklumat perisikan Israel.

Selain dianggarkan 5,000 hingga 9,000 militan mati, lagi 10,500 hingga 11,700 pejuang Hamas cedera, berkata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada WSJ, menjelaskan bahawa kebanyakan yang terakhir mungkin akan kembali berjuang. Yang tinggal kemungkinan akan “melakukan dua atau tiga kerja”, dengan mengambil tanggungjawab rakan-rakan yang gugur, teka Jeneral Bersara Joseph Votel.

Hamas, yang memerintah Gaza sejak 2007, juga masih mempunyai kuasa tembakan untuk terus menyerang Israel – dan aset Pasukan Pertahanan Israel di wilayah Palestin – “untuk berbulan-bulan,” menurut Journal, yang menambah kumpulan itu kini cuba menubuhkan semula pasukan polisnya di Bandar Gaza walaupun kebanyakan kawasan tumpat penduduk itu telah diubah menjadi runtuhan.

Anggaran sendiri Israel menempatkan bilangan pejuang Hamas lebih tinggi, pada 30,000 atau lebih, dan memberi kredit kepada Pasukan Pertahanan Israel dengan membunuh lebih ahli kumpulan itu – 9,000 semasa perang ditambah 1,000 semasa serangan yang mendahului. Anggarannya mengenai 16,000 pejuang Palestin cedera juga lebih tinggi, begitu juga dakwaannya mengenai ketegasan kecederaan itu – setengah daripada yang cedera tidak akan berjuang lagi, berkata seorang pegawai tentera kanan Israel kepada WSJ.

Amerika Syarikat secara tersirat mengakui kegagalan serangan tiga bulan Israel di Gaza untuk mencapai kemusnahan Hamas, matlamatnya dalam berperang terhadap enklaf itu. Pentadbiran Presiden Joe Biden berulang kali mendesak Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk mengurangkan mangsa awam dan mengambil strategi “pembedahan” lebih tepat menargetkan ahli kanan organisasi berbanding pejuang peringkat rendah, walaupun menurunkan harapan sendiri daripada penghapusan Hamas kepada pengurangan ancaman keselamatan.

Dalam mengumumkan penarikan beribu-ribu askar dari Gaza awal bulan ini, West Jerusalem juga kelihatan mengakui kegagalan taktik pembakaran haba-habaannya, yang telah membunuh hampir 25,000 orang Palestin, dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Kadar mangsa awam yang dilaporkan tinggi itu telah memicu dakwaan niat genosid daripada komuniti antarabangsa, berakhirnya kes difailkan Afrika Selatan terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.