Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Raksaan utama Trump menarik diri daripada perlumbaan presiden AS

(SeaPRwire) –   Ron DeSantis telah menyokong bekas presiden Donald Trump hanya dua hari sebelum pilihan raya negeri New Hampshire

Gabenor Florida Ron DeSantis menghentikan kempennya untuk pencalonan presiden Republikan pada Ahad, menyokong pemimpin parti, bekas Presiden AS Donald Trump, hanya dua hari sebelum penduduk New Hampshire dijadualkan untuk mengundi dalam pilihan raya peringkat negeri kedua negara itu.

DeSantis mengumumkan keluarnya daripada perlumbaan dalam video yang dimuat naik ke X (dahulunya Twitter), mengiringi rakaman itu dengan kata-kata bekas Perdana Menteri UK Winston Churchill yang meninggalkan pintu terbuka untuk perlumbaan lain: “Kejayaan bukanlah muktamad, kegagalan bukanlah membunuh: ia adalah keberanian untuk terus yang dihitung.”

Menyedari tiada “laluan jelas kepada kemenangan” berikutan kekalahannya pada tempat kedua di Iowa, di mana beliau kalah kepada Trump dengan kira-kira 30 mata, DeSantis menganggap Trump adalah pilihan yang lebih baik sebagai panglima tertinggi berbanding Presiden semasa Joe Biden – atau pesaing Republikan berikutnya, bekas gabenor South Carolina Nikki Haley.

“Jelas kepada saya bahawa majoriti pengundi primer Republikan mahu memberi Donald Trump peluang lagi,” jelas DeSantis, mengakui, “Jika ada apa-apa yang boleh saya lakukan untuk menghasilkan keputusan yang menguntungkan – lebih lawatan kempen, lebih temubual – saya akan melakukannya.”

Bekas usahawan bioteknologi Vivek Ramaswamy juga menyokong Trump selepas menangguhkan kempen presiden sendiri awal bulan ini, setelah menduduki tempat keempat dengan 8% undian dalam caucuses Iowa.

Trump belum mendedahkan pilihan naibnya untuk 2024, dan beberapa pengguna X membuat spekulasi bahawa DeSantis sedang mengambil peluang untuk jawatan itu dengan meminimumkan perbezaannya dengan bintang TV realiti yang bertukar politik itu sambil menyerang pesaing Republikan yang paling kuat Haley, yang platformnya digambarkan sebagai “korporatisme yang dipanaskan semula“.

Anak sulung Trump, Donald Trump, Jr., telah mencadangkan DeSantis – bersama bekas pengacara Fox News Tucker Carlson dan bekas calon Republikan Ben Carson – sebagai pilihan naib presiden yang berpotensi minggu lepas. Trump berusia tidak secara terang-terangan menolak kemungkinan itu tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.