Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Cuti kesihatan mental meningkat di negara Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Finland membayar €900 juta kepada pekerja yang mengambil cuti sakit pada 2023, data kerajaan menunjukkan

Lebih daripada 100,000 orang di Finland menerima cuti sakit lanjutan daripada majikan mereka kerana kebimbangan kesihatan mental pada 2023, menurut Institusi Insurans Sosial Finland (Kela). Agensi kerajaan itu berkata dalam satu rilis akhbar bahawa ia merupakan sebab paling biasa untuk ketidakhadiran kerja berkaitan penyakit tahun lalu.

Gangguan kesihatan mental seperti kebimbangan atau depresi telah menjadi sebab tunggal paling biasa untuk ketidakhadiran berkaitan penyakit, kata Kela, menambah data agensi itu menunjukkan trend meningkat sejak 2016 – termasuk peningkatan 3% dalam ketidakhadiran kerja berkaitan kesihatan mental pada 2023 berbanding tahun sebelumnya.

“Jika kita mahu mengubah trend,” kata ketua penyelidik Kela Jenni Blomgren, “ia penting bahawa kita campur tangan dalam keadaan kerja dan struktur sosial yang menambah beban mental orang.”

Blomgren menyatakan bahawa analisis Kela juga menunjukkan hampir separuh kes melibatkan orang yang didiagnosis dengan kebimbangan, dan mencatat bahawa peningkatan terbesar dalam gangguan sedemikian dilihat dalam kalangan orang berusia di bawah 35 tahun.

Kela, yang menawarkan pampasan untuk ketidakhadiran kerja jangka panjang selepas sekurang-kurangnya sepuluh hari cuti sakit, berkata bahawa ia membayar jumlah keseluruhan kira-kira 15 juta hari cuti sakit pada 2023 – jumlah keseluruhan sekitar €900 juta ($980 juta).

Agensi kerajaan itu berkata bahawa, walaupun jumlah pampasan keseluruhan yang lebih tinggi dibayar tahun lalu, terdapat hampir 10,000 penerima kurang daripada pada 2022, penurunan yang Kela kaitkan dengan penurunan Covid-19.

Pada 2023, agensi itu mengeluarkan pembayaran kepada kira-kira 4,000 orang yang didiagnosis dengan Covid-19 yang kemudian tidak dapat bekerja. Pada 2022, beberapa 18,000 orang mendakwa manfaat yang sama.

Blomgren menambah bahawa kesan Covid-19 terhadap masyarakat Finland kini tidak lagi “sangat kelihatan” seperti yang pernah dilihat pada tahun-tahun sebelumnya.

Di bawah skim pampasan sakit Kela, agensi itu akan memberi pampasan kepada pekerja yang mengalami kehilangan pendapatan akibat isu perubatan. Sijil doktor diperlukan untuk mengakses pelan faedah, dan Kela akan membayar pampasan sakit untuk tidak lebih daripada setahun. Jika pekerja masih menerima gaji semasa sakit, pembayaran faedah sebaliknya dibuat kepada majikan pekerja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.