Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara ujian-ujian peluru berpandu hipersonik baru

(SeaPRwire) –   Pelancaran itu merupakan ujian senjata pertama Korea Utara tahun ini menengah ketegangan yang meningkat dengan Seoul

Korea Utara telah menguji peluru berpandu balistik bahan pepejal bersenjata dengan kepala peperangan hipersonik, Layanan Berita Telegraf Pusat Korea (KCTA) melaporkan pada Isnin.

Pelancaran itu diadakan di tengah ketegangan yang meningkat dengan jiran selatannya, Seoul, kerana baru-baru ini melakukan latihan tentera bersama AS berhampiran sempadan Utara.

“Pada 14 Januari, Republik Demokratik Rakyat Korea [DPRK] Lembaga Peluru Berpandu melakukan ujian pelancaran peluru berpandu balistik jarak sederhana bahan pepejal bersenjata dengan kepala peperangan hipersonik yang boleh manuver,” kata KCTA, menambah bahawa pelancaran itu berjaya.

Ujian pelancaran itu tidak memberi kesan kepada keselamatan negara-negara jiran dan tidak mempunyai kaitan dengan “situasi serantau,” menurut agensi berita itu.

Minggu lepas, pemimpin Korea Utara Kim Jong-un menuduh Seoul “paling bermusuhan” dan cuba menjatuhkan pimpinan Pyongyang.

Sebelum ini, Korea Selatan telah memerintahkan evakuasi sebahagian pulau sempadannya kerana Korea Utara melakukan latihan tembakan hidup berhampiran sempadan laut mereka yang mudah terbakar. Maneuver itu datang tidak lama selepas latihan gabungan AS-Korea Selatan di rantau itu, yang Korea Utara panggil “gegabah.”

Kementerian Pertahanan Seoul mengutuk pelancaran terbaru itu, menyatakan Korea Selatan akan memberikan “tindak balas yang menghancurkan” jika Utara melakukan “provokasi terus.”

Kementerian itu juga menyatakan bahawa sebagai sebahagian usaha bersama untuk menangani ancaman tentera Pyongyang, Seoul, Washington dan Tokyo bertukar data masa nyata mengenai peluru berpandu Korea Utara. Korea Utara melakukan siri ujian senjata pada 2023, termasuk peluru berpandu antara benua padat pertamanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.