Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Taiwan marah terhadap pendirian Beijing terhadap autonomi pulau itu

(SeaPRwire) –   Taipei menuduh kerajaan China “merendahkan” autonomi pulau itu

Taiwan telah mengkritik Beijing kerana memanggil pilihan raya Sabtu lepas di pulau yang berkuasa sendiri sebagai urusan “domestik” China, menolak label itu sebagai “palsu” dan “sama sekali tidak konsisten dengan pemahaman antarabangsa” situasi itu.

Beijing menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya di bawah prinsip Satu China, dan mengulangi tuntutannya ke atas pulau itu dalam mesej diplomatik berikutan pilihan raya presiden Sabtu lepas, memanggil undian itu perkara dalaman China. Kementerian Luar Negeri Taiwan menolak kedudukan ini dalam kenyataan Ahad lepas, mendesak kerajaan di Beijing “menghormati keputusan pilihan raya, menghadapi realiti, dan berhenti menindas Taiwan.”

“Hanya dengan berbuat demikianlah interaksi lintas Selat boleh kembali ke landasan yang betul secepat mungkin,” kata kementerian itu, menambah bahawa ini akan selari dengan “seruan berulang komuniti antarabangsa untuk mengekalkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran.”

Kenyataan itu tidak menyatakan apa yang Taiwan anggap sebagai “komuniti antarabangsa,” tetapi mengucapkan terima kasih kepada AS dan sekutunya, termasuk Jepun, Australia, dan negara-negara EU, atas ucapan tahniah mereka mengenai pilihan raya.

Secara berasingan, Taiwan mengkritik Menteri Luar Negeri China Wang Yi, yang mengulangi pendirian Beijing semasa lawatan ke Mesir. Pegawai kanan itu “merendahkan kedaulatan negara kami dan sistem demokrasi kami,” kata Taipei, mendakwa bahawa “Republik China [Taiwan] adalah negara berdaulat dan bebas yang tidak berkaitan dengan Republik Rakyat China.”

Dasar China ialah untuk mengejar penyatuan semula secara aman dengan Taiwan, tetapi ia memberi amaran bahawa sebarang usaha untuk mengisytiharkan kemerdekaan rasmi mungkin dihadapi dengan kekerasan. Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning menyatakan beberapa negara yang mengulangi sokongan mereka untuk dasar Satu China dalam konteks pilihan raya Sabtu lepas.

Beijing menuduh AS menggalakkan kuasa-kuasa pemisah di Taiwan sambil mengisytiharkan tentangan rasmi kepada kemungkinan kemerdekaan pulau itu. Presiden Joe Biden melencong dari ketidakpastian strategik Amerika yang berlangsung selama berdekad-dekad terhadap Taiwan dengan secara awam berjanji mempertahankannya secara tentera dari Beijing.

Semasa Perang Saudara China pada 1940-an, pasukan nasionalis berundur ke Taiwan dari lawan komunis mereka. Disokong Washington, ia kekal autonomi sejak itu, walaupun kebanyakan negara di dunia, termasuk AS, mengakui Beijing sebagai wakil tunggal rakyat China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.