Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AI melakukan kerja-kerja ahli politik British – menteri

(SeaPRwire) –   Dengan menteri bergantung kepada kecerdasan buatan untuk membaca laporan, kerajaan mungkin juga boleh “biarkan robot mengurus negara,” ahli parlimen pembangkang Sarah Olney telah mengisytiharkan

Ahli-ahli kerajaan British telah mengambil alih tugas tradisional mereka membaca kertas polisi dan laporan kepada kecerdasan buatan eksperimen, Menteri Konservatif Alex Burghart memberitahu satu persidangan di London pada Khamis. Selain menghapuskan beban kerjanya, Burghart berkata bahawa AI boleh meletakkan beribu-ribu pegawai awam luar kerja.

Semua kertas dan laporan yang tiba di atas meja Burghart disaring melalui “AI red box,” menteri untuk pelaksanaan berkata di acara yang dianjurkan oleh Pusat Dasar.

“Apa yang dilakukannya adalah ia boleh membaca dokumen yang masuk ke dalam kotak merah anda, ia boleh meringkaskannya, ia boleh menyorot kaitan antara kertas, kaitan antara kertas sebelumnya,” katanya, mengikut tulisan Daily Mail pada persidangan itu.

“Dan sepanjang masa, ketika kami menyempurnakan model ini, ia akan menjadi, saya percaya, ingatan institusi jabatan,” dia meramalkan.

Ia tidak jelas seberapa berupaya AI itu mencerna isu-isu dasar yang kompleks. AI lain yang dibangunkan oleh kerajaan untuk berinteraksi dengan awam – serupa dengan ChatGPT – gagal dengan teruk, memberikan maklumat palsu kira-kira satu per lima masa dan bertindak balas secara tidak terang-terangan kepada beberapa soalan dalam bahasa Perancis, mengikut menteri itu. Burghart tidak menyatakan sama ada “AI red box” berkongsi sebarang kodnya dengan bot percakapan yang gagal itu.

Menteri itu berkata bahawa dia masih secara manual memeriksa semua kertas yang disalurkan melalui kotak merah. “Anda mendapat ringkasan, anda mendapat laporan panjang, tetapi pejabat peribadi saya masih membaca laporan panjang dan begitu juga saya,” katanya. “Ia akan menjadi persoalan untuk menteri bagaimana mereka mengutamakan masa mereka dengan ringkasan yang mereka terima dan seberapa boleh dipercayai mereka menganggap ringkasan itu.”

Burghart berkata bahawa menteri lain yang tidak dinamakan dan pegawai awam kanan, Alex Chisolm, kedua-duanya juga menggunakan sistem yang sama untuk melegakan beban kerja mereka, dan bahawa dia berhasrat untuk memperoleh pembiayaan pada musim bunga untuk melaksanakan teknologi di seluruh kerajaan.

Ahli Parlimen Demokrat Liberal Sarah Olney mengejek idea itu. “Ahli Parlimen dan Menteri menghabiskan masa untuk melihat kes kerja dan dasar adalah roti dan mente mereka,” katanya kepada Daily Mail. “Jika mereka tidak boleh repot untuk membaca perkara sendiri, kita mungkin biarkan robot mengurus negara.”

Walaupun kedatangan AI mungkin memudahkan kerja Burghart, orang lain mungkin mendapati diri mereka digantikan. Menteri itu memberitahu persidangan bahawa AI boleh mengambil alih “ribuan” pekerjaan pengesanan penipuan dalam perkhidmatan awam, membawa kepada “masa depan di mana anda mempunyai perkhidmatan awam lebih kecil daripada yang anda miliki hari ini.”

Dalam blog yang diterbitkan pada Ahad, ketua IMF Kristalina Georgieva memberi amaran bahawa AI akhirnya boleh menggantikan kira-kira 40% pekerjaan di seluruh dunia. Kerajaan harus “secara proaktif menangani” teknologi itu dan menetapkan jaring keselamatan sosial untuk menangani masalah ini, menulis Georgieva.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.