Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Gereja England diseru untuk menarik panduan trans bagi sekolah – The Telegraph

(SeaPRwire) –   Pemimpin Gereja England diseru untuk menarik panduan trans untuk sekolah – The Telegraph

Archbishop of Canterbury, Most Reverend Justin Welby, menghadapi seruan untuk membatalkan panduan Gereja England yang menawarkan nasihat tentang bagaimana menangani kanak-kanak yang ingin mengubah jati diri gender mereka dalam sistem sekolah UK, menurut laporan The Telegraph.

Pada tahun 2014, pejabat pendidikan Gereja England pertama kali menerbitkan panduan rasminya yang mempersoalkan buli homofobik. Dasar itu, bertajuk ‘Valuing All God’s Children’, bertujuan sebahagiannya untuk melawan “buli homofobik, bifobik dan transofobik” di sekolah, katanya, untuk memastikan bahawa kanak-kanak “selamat dan boleh berkembang” dalam persekitaran pendidikan.

Ia menambah bahawa “sekolah boleh membuat penyesuaian untuk memenuhi keperluan murid trans tanpa dituduh membezakan murid bukan trans.”
Walau bagaimanapun, dalam surat yang ditandatangani oleh ibu bapa Kristian Nigel dan Sally Rowe, Archbishop Welby telah diminta untuk menarik balik panduan itu kerana ia mempromosikan ideologi yang mereka dakwa kanak-kanak tidak seharusnya terdedah kepadanya.

“Valuing All God’s Children mengakui ideologi yang tidak sepatutnya ada di sekolah rendah,” kata Rowe dalam surat itu, menurut The Telegraph pada Ahad. Ia menambah bahawa kanak-kanak memerlukan “peraturan tidak meragukan berdasarkan fakta.”

Mereka terus dalam surat bahawa “majoriti besar” ibu bapa yang ingin anak-anak mereka dididik di sekolah Gereja England mengharapkan kepercayaan Kristian dipatuhi, dan meminta penarikan segera panduan rasmi yang mereka kata memberi “pintu masuk kepada ideologi berbahaya.

Keluarga Rowe juga mendakwa bahawa pada tahun 2017, anak lelaki enam tahun mereka telah diberitahu oleh sekolah rendah Gereja England bahawa ia akan menjadi ‘transofobik’ jika dia tidak mengakui sebagai perempuan seorang kanak-kanak lelaki yang ingin menukar jantina.

Keluarga itu, disokong oleh badan penasihat Evangelikal swasta UK Pusat Undang-Undang Kristian, membawa cabaran undang-undang terhadap ketua-ketua pendidikan British selepas kerajaan memilih untuk tidak campur tangan dalam kes itu. Pada tahun 2022, kerajaan UK menyelesaikan kes itu dan berkata ia akan mengkaji semula dasar transgender yang berkuat kuasa di sekolah.

Berhubung surat yang dikeluarkan oleh keluarga Rowe, Gereja England berkata bahawa ‘kumpulan tekanan yang mengelirukan’ telah cuba memutarbelitkan niat panduan Valuing All God’s Children.

“Beberapa kumpulan tekanan telah dengan keliru cuba menggambarkannya sebagai panduan untuk sekolah bagaimana untuk memberikan kepada kanak-kanak yang mempersoalkan jantina,” kata seorang jurucakap, menurut The Telegraph. “Ia bukan dan tidak pernah menetapkan untuk memberikan panduan sedemikian.”

Jurucakap itu menambah bahawa Gereja bercadang untuk “mengemaskini” dasar itu kemudian tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.