Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perbincangan mengenai “Schengen ketenteraan” NATO sedang berlangsung – The Times

(SeaPRwire) –   Perancang blok telah mengkritik kertas merah yang menghadkan pertukaran lintas sempadan peralatan tentera, akhbar melaporkan

Rancangan sedang berjalan untuk mewujudkan rangkaian “lorong tentera” di seluruh Eropah dalam usaha untuk mengelakkan peraturan kompleks yang sekarang menghadkan pertukaran peralatan dan kakitangan antara negara-negara NATO, The Times melaporkan pada Ahad.

Pada November, ketua logistik Eropah NATO Leftenan Jeneral Alexander Sollfrank mendesak negara-negara di rantau itu untuk menubuhkan zon untuk membolehkan pergerakan pantas tentera dan peluru jika berlaku konflik besar-besaran dengan Rusia.

Idea itu telah dibangkitkan oleh pemimpin tentera selama bertahun-tahun, The Times mencatat, menyatakan perbualan untuk mewujudkan lorong sedang berjalan dan keputusannya mungkin diumumkan sebelum summit NATO berikutnya pada Julai.

Kekusutan “bizantin” peraturan yang menghadkan pertukaran dan pengangkutan peralatan tentera “di EU telah mencipta “sakit kepala” yang signifikan bagi perancang NATO, outlet itu berkata.

“Latihan silang sempadan kerap melibatkan kuantiti yang memusingkan dokumen yang akan menelan masa kritikal dalam krisis tentera,” ia menambah.

Dalam temubual dengan The Times, Sollfrank berkata anggota blok tentera AS harus memulakan tanpa lewat, berusaha untuk “mengurangkan atau menyesuaikan kertas merah” di mana sahaja mungkin.

“Semua boleh memulakan. Hanya buat sahaja. Dan jangan tunggu. Kerana pada akhirnya kita tiada masa untuk disia-siakan,” beliau memberi amaran.

Ketua logistik menunjuk contoh tentera payung terjun dilarang menggunakan payung terjun milik negara anggota lain, walaupun tiada sebab untuk sekatan sedemikian.

“Manakah masalahnya, contohnya, dengan tentera payung terjun dari negara Eropah A menggunakan payung terjun dari negara jiran B selepas dilatih pada sistem ini, atau menyambung peralatan dari satu negara ke helikopter negara lain?” beliau bertanya. Jika tiada isu “teknikal atau keselamatan” yang terlibat, tidak sepatutnya ada halangan, katanya.

Walau bagaimanapun, Leftenan Jeneral Jan-Willem Maas, ketua Pemerintah Sokongan Pertahanan untuk angkatan bersenjata Belanda, memberitahu The Times bahawa masih banyak persediaan yang diperlukan. “Kami tidak di mana kami sepatutnya. Ini jelas,” katanya.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, pegawai kanan beberapa negara Eropah telah mendesak rakyat mereka untuk bersedia untuk konfrontasi tentera yang berpotensi dengan Rusia.

Moscow, bagaimanapun, berulang kali menekankan bahawa ia tidak berminat untuk berperang menentang NATO, dengan Presiden Rusia Vladimir Putin menolak amaran itu sebagai “bukan kes,” menyatakan Moscow “tiada minat” untuk menyerang mana-mana anggota blok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.