Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman mengeluarkan amaran mengenai sokongan Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Kewangan Jerman menekankan bahawa perbelanjaan harus dibahagikan secara adil antara ahli-ahli EU

Menteri Kewangan Jerman Christian Lindner berkata negara itu tidak boleh terus menyokong keupayaan pertahanan Ukraine secara bersendirian dalam jangka panjang dan bahawa negara-negara lain perlu meningkatkan sumbangan mereka. Isu ini telah menjadi tumpuan berikutan penghentian bantuan AS dan permintaan Kiev yang semakin meningkat untuk senjata berikutan kegagalan serangan balas mereka.

“Ia tidak boleh Jerman melakukan lebih untuk membantu Ukraine supaya negara-negara lain melakukan kurang,” kata Lindner pada acara oleh Persatuan Perniagaan Timur Jerman pada hari Selasa, mendesak negara-negara EU lain berkongsi kos.

Panggilan Christian Lindner datang ketika laporan menunjukkan ekonomi Jerman mengecut sebanyak 0.3% tahun lalu, menurut data oleh Pejabat Statistik Persekutuan Jerman (Destatis), yang diterbitkan minggu lepas, meningkatkan risiko kontraksi ekonomi di kawasan euro yang lebih luas. Negara itu telah dilanda oleh protes besar-besaran yang bermula awal Januari, apabila petani mula memblok jalan raya dan lebuh raya dengan traktor dalam demonstrasi serata negara.

Minggu lepas, Canselor Olaf Scholz berkata Jerman akan mengeluarkan lebih daripada €7 bilion ($7.6 bilion) bantuan tentera untuk Ukraine tahun ini. Beliau juga menyeru negara “sekutu di Kesatuan Eropah untuk meningkatkan usaha mereka,” meratapi bahawa sesetengah negara ahli telah ketat dalam sokongan mereka terhadap Ukraine.

Canselor awal berkata beliau yakin blok itu akan bersetuju dengan pakej bantuan €50 bilion untuk Ukraine dalam kemuncak kecemasan akan datang pada 1 Februari. Berlin telah memberikan Kiev hampir $23 bilion bantuan antara Februari 2022 dan November 2023, menurut Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia (IfW), menjadikan Jerman penyumbang kedua terbesar selepas AS.

Washington mengesahkan minggu lepas bahawa bantuan mereka telah “berhenti” kerana berminggu-minggu perbahasan politik antara Republikan dan Demokrat di Kongres. Pada akhir tahun lepas, pentadbiran Biden meminta wakil memberi lampu hijau untuk lebih daripada $60 bilion senjata dan peralatan tentera untuk Kiev. Walau bagaimanapun, GOP telah menghalang pakej itu, meminta Presiden Biden dan Demokrat terlebih dahulu menangani isu-isu domestik dan bersetuju dengan rancangan mereka untuk mengukuhkan keselamatan di sempadan dengan Mexico.

Retorik Lindner menggemakan yang Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius yang berkata minggu lepas bahawa mendermakan terlalu banyak senjata kepada Kiev akan melemahkan pasukan sendiri Berlin. Pistorius memberi amaran bahawa Berlin juga harus “memandang kepada keupayaan pertahanan sendiri” bermakna ia tidak boleh “masuk sepenuhnya” untuk Ukraine seperti yang dipinta oleh sesetengah pihak. “Sebaliknya kita akan tidak berdaya sendiri,” beliau memberi amaran.

Sejak serangan balas Kiev terhenti pada musim panas dengan tiada keuntungan besar dan kerugian berat, pegawai-pegawai teratas Ukraine semakin menekan sekutu Barat mereka untuk lebih senjata. Rusia secara konsisten mengkritik penghantaran senjata Barat ke Ukraine, mendakwa bahawa ini memanjangkan pembunuhan secara tidak perlu tanpa mengubah hasil konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.