Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Letupan besar trak tangki membawa gas cecair meletup (FOTO/VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kemalangan di ibu negara Mongolia telah mengorbankan enam orang dan mencederakan 14 orang

Sebuah lori membawa 60 tan gas cecair asli (LNG) telah bertabrakan dengan sebuah kereta dan meletup di ibu negara Mongolia, Ulaanbaatar. Letupan itu berlaku berhampiran pasar Dunjingarav pada waktu pagi Rabu, menurut masa tempatan, memulakan kebakaran yang dengan cepat merebak ke bangunan berhampiran, menurut Agensi Pengurusan Kecemasan Negara Mongolia (NEMA) di laman sesawangnya.

Menurut laporan awal, enam orang terbunuh, termasuk tiga orang bomba; 14 orang lagi, termasuk tiga kanak-kanak, dimasukkan ke hospital. Kebanyakan mereka yang dirawat di hospital sedang dirawat kerana luka bakar, lapor NEMA.

Letupan itu begitu kuat sehingga lori itu dilaporkan terlempar sejauh 40 meter (130 kaki) jauhnya. Pasukan menyelamat telah dihantar ke tempat kejadian dan kebakaran dipadamkan, menurut laporan itu.

Video dramatik kejadian itu menunjukkan bomba berjuang melawan api sehingga waktu malam apabila berlakunya siri letupan lagi, merosakkan fasad bangunan dan memecahkan tingkap. Pada satu ketika, bola api besar terbang ke udara apabila orang yang merakamkan video itu menjerit.

Kredit: Pertubuhan Pengurusan Kecemasan MongoliaPenduduk bangunan apartmen berhampiran sementara dipindahkan, kata NEMA, menambah jalan-jalan di kawasan itu telah ditutup kerana pihak berkuasa bekerja membersihkan serpihan.

Kira-kira 30 buah kereta terbakar akibat letupan dan kebakaran berikutnya. Imej yang dikongsi oleh NEMA menunjukkan perkhidmatan kecemasan di tempat kejadian, dengan jalan dilanda api. Gambar-gambar menunjukkan kereta yang terbakar dan kerosakan meluas ke jalan raya, dengan tingkap pecah di sebuah sekolah berhampiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.