Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel menjangkakan berlawan Hamas selama setahun lagi – media

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dilaporkan memberitahu ketua-ketua komuniti bahawa perang ini mungkin berlanjut sehingga 2025

Pertarungan antara Israel dan militan Hamas di Gaza mungkin berterusan selama setahun lagi dan mungkin lebih lama, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dilaporkan memberitahu ketua-ketua majlis tempatan dari komuniti berhampiran enklaf Palestin itu, menurut Times of Israel, merujuk kepada laporan TV tempatan.

Semasa mesyuarat, yang dikatakan diadakan di ibu pejabat Pertahanan Israel (IDF) di Beersheba dan turut dihadiri oleh menteri-menteri kabinet keselamatan yang lain, Netanyahu dilaporkan memberitahu ketua-ketua majlis bahawa perang menentang Hamas dijangka berterusan sehingga 2025.

Perdana menteri juga bersetuju untuk mengkaji semula rangka kerja kementerian pertahanan yang bertujuan membantu dan menggalakkan penduduk Israel untuk kembali ke komuniti mereka dalam beberapa kilometer dari sempadan Gaza.

Ramai orang yang tinggal berhampiran Gaza melarikan diri dari kawasan itu berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa dan menyaksikan penawanan lebih 200 tebusan. Ketua-ketua komuniti tempatan dilaporkan memberitahu Netanyahu bahawa kebanyakan penduduk yang meninggalkan wilayah ini tidak mahu kembali ke rumah mereka pada masa ini kerana pertarungan berterusan antara IDF dan Hamas.

Menurut laporan TV, ketua-ketua majlis meminta Netanyahu menangguhkan proses pemulangan orang ke rumah berhampiran Gaza sehingga musim panas dan juga meminta negara terus membiayai tempat tinggal sementara mereka sehingga ketika itu. Netanyahu menerima permintaan itu dan mengarahkan pegawai berkenaan mengambil tindakan yang perlu.

Sementara itu, IDF terus menggempur enklaf Gaza dengan ganas, dengan Israel bersumpah untuk teruskan operasi itu sehingga Hamas benar-benar dimusnahkan dan semua tebusan yang ditawan oleh militan Palestin dibebaskan. Masih dianggarkan 132 orang yang masih ditahan tebusan di Gaza, menurut pihak berkuasa Israel.

Netanyahu juga baru-baru ini berkata bahawa matlamat utama Israel adalah untuk “mengurangkan ketenteraan dan deradikalisasi” enklaf itu. Pada masa yang sama, beliau menekankan bahawa Israel tidak mempunyai rancangan untuk menduduki enklaf itu secara kekal atau mengusir penduduk awamnya, sambil menambah bahawa IDF sedang berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan kematian awam.

Serangan Israel ke atas enklaf itu sehingga kini mengakibatkan lebih 23,000 korban, menurut pegawai kesihatan Gaza. PBB telah mengisytiharkan sekatan Israel ke atas enklaf itu sebagai bencana kemanusiaan, manakala negara-negara lain menuduh Israel melakukan genosid. Afrika Selatan bahkan menyaman negara itu ke mahkamah PBB atas tuduhan “terlibat dalam tindakan genosid”.

Presiden Israel Isaac Herzog telah menafikan tuduhan genosid dengan tegas, memanggilnya “mengerikan dan tidak masuk akal.” Beliau menegaskan bahawa sebenarnya Hamas yang harus disalahkan atas kematian awam selepas didakwa menggunakan orang sebagai perisai manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.