Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel menerima cadangan gencatan senjata – Al Jazeera

(SeaPRwire) –   Negosiator Qatar menanti jawapan muktamad daripada pegawai Hamas, yang kelihatan menyambut rancangan itu dengan baik

Israel telah bersetuju dengan cadangan gencatan senjata yang akan menghentikan perangnya dengan Hamas, dilaporkan Al Jazeera pada Khamis, dengan mengutip Kementerian Luar Negeri Qatar. Hamas dilaporkan memberi “respons positif” kepada rancangan itu.

Rancangan gencatan senjata itu dibincangkan di Paris pada hujung minggu lalu, dengan diplomat Qatar dan Mesir menjadi pengantara antara Israel dan kumpulan militan Palestin. Delegasi dari Yerusalem Barat dan Gaza meninggalkan ibu negara Perancis dengan janji untuk mengkaji cadangan itu dan terus berunding minggu ini, dan menjelang petang Khamis, persetujuan kelihatan hampir dicapai.

“Israel bersetuju dengan cadangan gencatan senjata itu dan kami mendapat pengesahan awal positif daripada Hamas,” kata seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Qatar pada petang Khamis, mengikut laporan Al Jazeera. “Kami menanti jawapan mereka,” tambah jurucakap itu.

Gencatan senjata yang dicadangkan akan dilaksanakan dalam tiga peringkat, mengikut kenyataan Hamas yang dikongsi dengan Reuters awal minggu ini. Fasa pertama akan melihat pertempuran berhenti selama 40 hari sementara Hamas menyerahkan wanita awam, kanak-kanak, dan warga tua yang masih ditahan. Semasa ini, penghantaran makanan dan ubat-ubatan besar-besaran ke Gaza akan disambung semula.

Peringkat berikut akan melihat Hamas menyerahkan askar tawanan Israel dan mayat askar Israel, ditukar dengan bantuan makanan dan ubat-ubatan lanjut serta melepaskan tahanan Palestin dari penjara Israel.

“Operasi tentera di kedua-dua belah pihak akan berhenti semasa tiga peringkat,” kata militan itu, dengan menambah bahawa bilangan tahanan Palestin yang dibebaskan akan terbuka untuk perbincangan.

Cadangan itu jatuh pendek daripada penarikan penuh Israel dari Gaza yang pada mulanya dituntut Hamas. Sebagai langkah menuju pengakhiran perang, bagaimanapun, ia juga mengancam rancangan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk terus berperang sehingga mencapai “kemenangan penuh” ke atas militan, seperti yang dijanjikannya berulang kali.

Walaupun golongan keras dalam kabinet Netanyahu telah menekan beliau untuk menolak sebarang persetujuan yang dilihat terlalu longgar terhadap Hamas, Israel telah menghadapi kecaman antarabangsa atas tindakannya di Gaza, dan dua daripada sekutu paling setia negara Yahudi itu – dan – mencadangkan minggu ini bahawa mereka mungkin segera mengiktiraf negara Palestin merdeka. Hasil sedemikian akan menjadi malapetaka politik bagi Netanyahu, yang memanaskan Washington dan London bulan lalu dengan menolak habis-habisan penyelesaian dua negara untuk konflik berdekad lamanya dengan Palestin.

Pejuang Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 240 sebagai tebusan. Israel bertindak balas dengan mengenakan kepungan ke atas Gaza dan melancarkan gelombang serangan udara ke atas kawasan padat penduduk itu. Operasi darat menyusul tiga minggu kemudian, dan selepas hampir empat bulan berperang, lebih 27,000 orang Palestin terbunuh, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.