Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS percaya pangkalan telah diserang oleh drone buatan Iran – Reuters

(SeaPRwire) –   Pasukan Amerika Syarikat sudah bersedia untuk membalas serangan itu, menurut beberapa laporan media

Washington percaya bahawa Iran telah menghasilkan drone yang digunakan untuk membunuh tiga askar Amerika Syarikat di Jordan pada hujung minggu lalu, berkata pegawai AS kepada Reuters pada Khamis. AS dilaporkan merancang kempen pengeboman berpanjangan terhadap militia yang berpihak kepada Iran di Iraq dan Syria sebagai tindak balas.

Sebuah drone yang dipakai dengan bahan letupan menyerang pangkalan AS yang terpencil di Jordan pada Ahad, membunuh tiga askar Amerika Syarikat dan mencederakan puluhan lagi. Serangan itu menandakan kali pertama nyawa warga Amerika Syarikat hilang selepas berbulan-bulan serangan ke atas pangkalan AS di rantau itu oleh pelbagai kumpulan militan yang bekerjasama dengan Hamas.

Pakar AS menyimpulkan bahawa drone itu berasal dari Iran selepas menganalisis serpihan dari tapak letupan, kata pegawai itu kepada Reuters, tanpa memberikan sebarang maklumat lanjut mengenai model drone tepat yang disyaki digunakan.

Putrajaya Sudah menyalahkan serangan itu kepada ahli-ahli ‘Perlawanan Islam’, kumpulan payung militia Iran yang beroperasi merentasi Iraq dan Syria. Walau bagaimanapun, tiada pegawai kanan AS yang secara awam menyatakan bahawa Iran menghasilkan senjata yang bertanggungjawab ke atas kematian anggota perkhidmatan itu. Presiden AS Joe Biden bagaimanapun berkata pada Selasa bahawa beliau memegang Tehran bertanggungjawab, “dalam erti kata mereka menyediakan senjata kepada orang yang melakukannya.”

Apabila ditanya mengenai laporan Reuters kemudian pada Khamis, Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin berkata bahawa Pentagon “masih menjalankan forensik” ke atas drone itu, menambah bahawa “kebanyakan drone di rantau ini mempunyai kaitan dengan Iran.”

Iran menafikan mengaturkan serangan itu; Kementerian Luar Negeri di Tehran menyatakan pada Isnin bahawa militia “tidak mengambil arahan dari Republik Islam Iran.”

“Betapa banyaknya Iran tahu atau tidak tahu, kami tidak tahu,” kata Austin kepada wartawan. “Tetapi ia benar-benar tidak penting kerana Iran menaja kumpulan-kumpulan ini, ia membiayai kumpulan-kumpulan ini, dan dalam beberapa kes, ia melatih kumpulan-kumpulan ini mengenai senjata konvensional maju.”

AS akan menjalankan siri serangan ke atas “peribadi dan kemudahan Iran” di Iraq dan Syria sebagai tindak balas kepada serangan drone itu, lapor CBS News pada Khamis, dengan mengutip pegawai AS yang tidak dikenali. Sumber berkata kepada CBS serangan itu akan berlangsung beberapa hari, manakala NBC News memetik pegawai yang sama dengan mengatakan kempen itu boleh berlarutan beberapa minggu.

Iran akan “bertindak balas dengan tegas” kepada sebarang serangan ke atas “negara, kepentingan dan rakyatnya atas sebarang alasan,” amaran Duta Iran kepada PBB, Amir Saeid Iravani, pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.