Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden cuba untuk menghukum penduduk penghuni Israel

(SeaPRwire) –   Presiden AS telah mengeluarkan perintah eksekutif bertujuan untuk menindak kekerasan di Tebing Barat

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden – menghadapi kemarahan daripada pengundi pro-Palestin kerana sokongannya terhadap perang Jerusalem Barat terhadap Hamas – telah mengeluarkan perintah eksekutif yang cuba untuk menghukum penduduk pengguna Israel yang melakukan tindakan kekerasan di Tebing Barat.

Biden menandatangani perintah itu pada Khamis, memanggil untuk pembekuan aset, sekatan visa, dan sanksi lain terhadap warganegara asing yang dituduh menyerang atau mengancam orang awam di wilayah Palestin. Kementerian Luar Negeri AS kemudian menamakan individu pertama di bawah inisiatif itu, menamakan empat penduduk pengguna yang dituduh menyerang orang awam Tebing Barat atau aktivis Israel.

“Israel mesti berbuat lebih untuk menghentikan keganasan terhadap orang awam di Tebing Barat dan memegang individu yang bertanggungjawab,” kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken dalam kenyataan. “Amerika Syarikat akan terus mengambil tindakan untuk memajukan objektif dasar luar negara Amerika Syarikat, termasuk kemampanan penyelesaian dua negara, dan komited kepada keselamatan, keamanan, dan martabat orang Israel dan Palestin.”

Isu yang dibangkitkan adalah serangan dan ancaman terhadap orang awam, yang telah digunakan dalam beberapa kes untuk memaksa orang Palestin meninggalkan tanah mereka di Tebing Barat. Sebagai contoh, salah seorang individu yang dikenakan sanksi, David Chai Chasdai, didakwa memimpin rusuhan di mana kenderaan dan bangunan dibakar dan seorang awam Palestin terbunuh. Beratus-ratus serangan penduduk pengguna terhadap orang awam Tebing Barat sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober, menurut .

Kekerasan penduduk pengguna “mewakili ancaman serius terhadap keamanan, kestabilan dan keselamatan di Tebing Barat, Israel dan wilayah Timur Tengah, dan mengancam kepentingan keselamatan negara dan dasar luar Amerika Syarikat,” kata Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan dalam kenyataan.

Sanksi akan termasuk memblokir akses individu yang ditargetkan ke aset Amerika, serta melarang mereka memasuki AS. Penduduk pengguna yang dituduh juga akan diblokir daripada melakukan transaksi dengan warganegara Amerika dan mengakses sistem kewangan AS.

Pentadbiran Biden tidak menghukum pegawai kerajaan Israel. melaporkan pada Khamis bahawa pentadbiran itu telah mempertimbangkan untuk mengenakan sanksi kepada ahli-ahli “ultranasionalis” kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, termasuk Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben-Gvir, yang cuba mengecilkan keganasan penduduk pengguna. Netanyahu mendakwa bahawa Israel sedang menuntut individu yang melanggar undang-undang, dan “tidak ada tempat untuk langkah-langkah luar biasa dalam hal ini.”

Biden, yang sedang mencari pemilihan semula pada November, telah menghadapi balasan politik atas sokongannya terhadap usaha perang Israel terhadap Hamas. Lebih daripada 27,000 orang – terutamanya orang awam – telah terbunuh di Gaza sejak konflik bermula, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Satu kaji selidik yang dikeluarkan pada Rabu menunjukkan hanya 34% pengundi AS menyetujui pengendalian Biden terhadap perang Israel-Hamas. Kaji selidik awal CBS News mendapati sokongan presiden terhadap Israel menjauhkan sekurang-kurangnya satu pertiga pengundi Demokrat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.