Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada tuduhan dijangka dalam skandal video seks AS – Polis Capitol

(SeaPRwire) –   Tiada tuduhan dijangka dalam skandal video seks AS – Polis Capitol

Polis Capitol AS enggan membuat sebarang tangkapan selepas menyiasat video yang dimuat naik pada tahun lalu di media sosial menunjukkan seorang kakitangan kongres bersenggama gay di bilik mendengar dewan senat.

Satu “penyiasatan menyeluruh” ke atas fakta dan keadaan mengenai video seks telah ditutup berikutan perundingan dengan pendakwa persekutuan dan tempatan, mengatakan pada Khamis dalam satu kenyataan. “Ia telah ditentukan bahawa, walaupun kemungkinan pelanggaran dasar kongres, tiada bukti jenayah telah dilakukan sekarang,” polis tambah.

Video itu telah diedarkan secara dalam talian pada bulan Disember, kelihatan menunjukkan seorang kakitangan untuk Senator Ben Cardin melakukan tindakan tidak senonoh di Bangunan Pejabat Senat Hart. Adegan itu bermain di bilik yang pernah menjadi tuan rumah peristiwa bersejarah seperti pendengaran untuk pencalonan Mahkamah Agung AS dan Suruhanjaya 9/11.

Kakitangan itu telah dipecat atau meletak jawatan di bawah tekanan berikutan kesan politik daripada pita itu. Cardin, seorang Demokrat Maryland, berkata beliau marah dengan insiden itu, yang dipanggilnya sebagai “pelanggaran kepercayaan.” Profesor undang-undang Universiti Georgetown mencadangkan pada masa itu bahawa lelaki yang ditunjukkan bersenggama dalam video itu mungkin menghadapi tuduhan untuk menceroboh, pendedahan tidak senonoh, dan penyalahgunaan harta awam.

Polis Capitol menyatakan bahawa walaupun bilik mendengar itu ditutup kepada orang ramai pada masa video itu dirakam pada 13 Disember, kakitangan senat itu mempunyai akses kepadanya melalui pekerjaannya. Walau bagaimanapun, Turley mencatat bahawa walaupun pekerja itu mempunyai akses sah, “persoalan adalah sama ada penggunaan tidak rasmi ini akan menyusun menceroboh. Ia juga menggunakan kawasan rasmi untuk tujuan peribadi, walaupun ia tidak jelas jika terdapat sebarang manfaat komersial diperolehi daripada video yang dijumpai di pelbagai laman.”

Bertindak balas kepada keputusan menentang mendesak tuduhan pada Khamis, Turley , “Walaupun banyak yang melihat Kongres sebagai paparan sering menjijikkan, ia kelihatan bahawa garis antara pornografi dan politik tidak dijumpai dalam kod jenayah.”

Lelaki yang ditunjukkan dalam video itu enggan bekerjasama dengan penyiasat, Polis Capitol berkata. Ex-kakitangan itu menggunakan hak perlembagaannya untuk kekal diam. “Penyiasat kami bersedia untuk mengkaji semula bukti baru jika apa-apa muncul,” polis tambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.