Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU tidak akan mengiktiraf Taiwan – Borrell

(SeaPRwire) –   Borrell kata EU tidak akan mengiktiraf Taiwan – Borrell

EU harus tegas tentang memastikan konflik ketenteraan tidak meletus di Taiwan, yang dianggap sebagai sebahagian daripada “China tunggal”, Ketua Dasar Luaran Kesatuan Eropah Josep Borrell telah berkata.

Ketegangan di sekitar pulau berkuasa sendiri itu, yang Beijing anggap sebagai sebahagian daripada China yang tidak boleh dipisahkan, telah meningkat kerana AS mengekalkan hubungan tidak rasmi dengan kerajaan Taiwan dan menyediakannya dengan senjata pertahanan.

Berucap kepada majalah Foreign Policy semasa lawatan ke California minggu ini untuk bertemu pemimpin teknologi dan pegawai negeri, Borrell menyentuh beberapa isu, termasuk pengawalseliaan teknologi, hubungan EU-AS, China, dan konflik geopolitik, serta kedudukan EU terhadap Taiwan dan konflik ketenteraan yang berpotensi.

“Kami terus berkata perkara yang sama: Kami percaya bahawa kami mesti mengurangkan ketegangan, kami mesti menghormati statut peperangan, dan kami mesti mengecualikan apa-apa kemungkinan penyelesaian ketenteraan untuk masalah itu,” Borrell memberitahu outlet itu.

“Kedudukan tetap kami ialah kami tidak akan mengiktiraf kedaulatan Taiwan dan kami tidak akan melakukannya. Ia adalah China tunggal. Ia bermakna bahawa kami tidak akan mengiktiraf kedaulatan Taiwan; kami akan mempunyai hubungan ekonomi dan budaya dengan wilayah ini tanpa pengiktirafan kedaulatan,” katanya.

Beliau menambah bahawa EU menyeru semua negara “untuk memahami bahawa tidak ada penyelesaian ketenteraan untuk masalah ini.”

Borrell telah berulang kali menyatakan bahawa Taiwan adalah “sangat penting” bagi EU secara ekonomi, terutamanya kerana peranan strategiknya dalam pengeluaran cip semikonduktor paling maju.

Pada April 2023, beliau mencadangkan bahawa tentera laut Eropah harus berpatroli di Selat Taiwan yang dipertikaikan “untuk menunjukkan komitmen Eropah terhadap kebebasan pelayaran.” Komen-komen itu mengikuti latihan tentera China di sekitar Taiwan, di mana Beijing mensimulasikan serangan terarah dan sekatan terhadap pulau itu berikutan pertemuan antara Presiden Taiwan Tsai Ing-wen dan Speaker Dewan Perwakilan AS ketika itu, Kevin McCarthy.

Taiwan merupakan tempat perlindungan terakhir pasukan nasionalis semasa perang saudara Cina 1940-an, dan sejak itu kekal secara de facto bebas daripada Beijing dan bersekutu dengan Washington.

Di bawah dasar “Satu China”, yang membentuk teras hubungan kerajaan China dengan Taiwan, Beijing menuntut penyatuan semula damai Taiwan dan pencegahan sebarang usaha untuk mengisytiharkannya sebagai negara berdaulat, mengancam menggunakan kuasa tentera jika perlu.

Beijing telah menekankan bahawa status Taiwan adalah isu dalaman dan telah menggesa kerajaan asing untuk tidak campur tangan. Ahli-ahli politik China telah mengkritik Washington kerana berulang kali menyatakan sokongan untuk kerajaan Taiwan dan menandatangani kontrak pertahanan dengan tentera pulau itu.

Bulan lepas, AS meluluskan pakej bantuan asing berbilion dolar di mana lebih daripada $8 bilion ditetapkan untuk Taiwan untuk “menentang komunis China dan memastikan daya saing yang kuat di rantau ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.