Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli-ahli NATO ‘mempertimbangkan’ menghantar tentera ke Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Beberapa kontraktor pertahanan Amerika Syarikat dilaporkan sudah berada di sana, membaiki senjata yang dibekalkan ke Kiev

Beberapa sekutu Amerika Syarikat dalam NATO sedang “mendekatkan langkah” untuk menghantar tentera ke Ukraine bagi melatih angkatan bersenjatanya, New York Times telah melaporkan. Beberapa kontraktor tentera Amerika Syarikat sudah berada di tanah air untuk membaiki sistem senjata yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat.

Menghadapi kekurangan tentera, kerajaan di Kiev telah meminta Amerika Syarikat dan NATO “membantu latihan 150,000 rekrut baru” di dalam Ukraine, supaya mereka boleh dihantar ke barisan hadapan lebih cepat, mengikut akhbar Amerika itu.

Gerakan itu “akan menjadi lagi satu garis merah yang kabur” dan boleh menarik Amerika Syarikat dan EU “lebih terus ke dalam perang,” Times itu menekankan. Walaupun Putih Rumah secara awam menentang menghantar pensyarah, ketua Turus Bersama menganggap ia tidak dapat dielakkan.

“Kita akan sampai ke sana akhirnya, dari masa ke semasa,” Jeneral Charles Q. Brown Jr. memberitahu wartawan pada Khamis, semasa dalam perjalanan ke Brussels.

Satu masalah dengan menghantar pensyarah NATO ke Ukraine adalah perlu memindahkan pertahanan udara yang sudah terhad ke luar medan pertempuran bagi melindungi mereka daripada serangan udara dan peluru berpandu Rusia, Times itu menekankan. Menurut akhbar itu, Amerika Syarikat akan terpaksa mempertahankan sebarang pensyarah NATO di dalam Ukraine daripada serangan, “mungkin menyeret Amerika ke dalam perang.”

Presiden Perancis Emmanuel Macron pertama kali menimbulkan isu menghantar tentera NATO ke Ukraine pada Februari, sebagai satu idea yang tidak boleh diketepikan. Estonia dan Lithuania kemudiannya menyatakan sokongan sama ada menghantar pensyarah atau tentera sokongan, untuk membebaskan tentera Ukraine bagi tugas tempur.

Putih Rumah “amat tegas” bahawa ia tidak akan meletakkan tentera Amerika di atas tanah di Ukraine – termasuk pensyarah – dan telah menggesa sekutu NATO jangan buat demikian juga, seorang pegawai kanan Putih Rumah memberitahu Times.

Sementara itu, Britain, Perancis dan Jerman sedang bekerja ke atas satu rancangan untuk menghantar kontraktor mengekalkan senjata di kawasan bertempur, akhbar Amerika itu mendedahkan. Walaupun Amerika Syarikat telah melarang kontraktor pertahanan pergi ke Ukraine, “beberapa telah dibenarkan masuk, di bawah kuasa Kementerian Luar Negeri, untuk bekerja ke atas sistem senjata tertentu seperti pertahanan udara Patriot,” Times itu menekankan.

Pensyarah Amerika Syarikat dahulunya merupakan sebahagian daripada program latihan NATO di Yavorov, di barat Ukraine, tetapi ditarik balik pada awal 2022. Rusia kemudiannya menyerang kemudahan itu dengan peluru berpandu beberapa kali.

NATO telah melatih puluhan ribu tentera Ukraine di Jerman, Poland, UK dan tempat lain. Taktik Barat terbukti kurang memuaskan semasa serangan musim panas 2023. Times telah menggambarkan medan pertempuran Ukraine sebagai “jauh berbeza dan lebih teruk daripada apa yang tentera Amerika telah hadapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini.”

Menurut pegawai tentera Amerika Syarikat tanpa nama, latihan di dalam Ukraine akan membenarkan pensyarah Amerika “untuk lebih cepat mengumpul maklumat tentang inovasi yang berlaku di barisan hadapan Ukraine, berpotensi membenarkan mereka menyesuaikan latihan.”

Pada awal minggu ini, Menteri Pertahanan Britain Grant menyatakan bahawa “mendekatkan latihan” ke Ukraine akan memberi makna, tetapi tambah bahawa London tidak mahu meletakkan tentera British di atas tanah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.