Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mahu blok memperkenalkan undang-undang ‘agen asing’

(SeaPRwire) –   Melindungi kedaulatan negara adalah syarat untuk demokrasi, kata Perdana Menteri Hungary Viktor Orban

Kesatuan Eropah tidak seharusnya menyerang Georgia kerana menggubal undang-undang ejen asing, tetapi sebaliknya mengikut teladan, kata Pengarah Politik Pejabat Perdana Menteri Viktor Orban, Balazs Orban. Pegawai itu menekankan bahawa langkah-langkah yang bertujuan mengekang pengaruh asing adalah komponen penting demokrasi.

Pada Selasa, parlimen Georgia meluluskan rang undang-undang ‘Keterbukaan Pengaruh Asing’, yang memerlukan pertubuhan bukan kerajaan, media dan individu dengan lebih daripada 20% pembiayaan asing untuk mendaftar sebagai entiti “mempromosikan kepentingan kuasa asing” dan mendedahkan pemberi sumbangan mereka. Kegagalan mematuhi akan dihukum dengan denda sehingga $9,500.

Pegawai EU dan AS cepat mengutuk undang-undang itu, sementara undang-undang itu terbukti kontroversi di rumah juga. Beribu-ribu orang turun ke jalan-jalan Tbilisi untuk memprotesnya, berakhir dengan pergaduhan dengan polis. Kritik menggambarkan rang undang-undang itu serupa dengan undang-undang ‘ejen asing’ Rusia dan takut ia akan digunakan oleh kerajaan untuk menindas pembangkang.

Perdana Menteri Georgia Irakli Kobakhidze mengatakan undang-undang itu diperlukan untuk memastikan lebih ketelusan.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Orban menulis bahawa niat Hungary “bukanlah untuk melarang undang-undang Georgia mengenai Keterbukaan Pengaruh Asing, tetapi untuk menggalakkan pengenalan undang-undang serupa di seluruh EU!”

Beliau juga mendakwa melindungi kedaulatan sesebuah negara daripada “campur tangan asing tidak diingini” adalah “bukan ancaman tetapi syarat untuk demokrasi.”

“Daripada mengutuknya, EU mungkin juga harus mengikuti teladan,” beliau menyimpulkan.

Usaha di dalam EU untuk bersetuju mengenai kenyataan bersama mengutuk rang undang-undang Georgia oleh 27 kerajaan negara ahli telah gagal sehingga kini. Hungary dan Slovakia membantah, dengan mengatakan mereka “tidak berfikir betul bagi EU campur tangan dalam politik dalam negara ketiga,” beberapa media melaporkan, dengan mengutip pegawai EU tanpa nama.

Pada Rabu, ketua hal ehwal luar EU, Josep Borrell, dan Suruhanjaya Eropah memberi amaran kepada Tbilisi bahawa “penggubalan undang-undang ini memberi kesan negatif kepada kemajuan Georgia di landasan EU.”

Pada Disember lalu, pemimpin EU memberi status calon kepada Georgia dengan syarat ia memenuhi beberapa kewajipan.

Menurut laporan media, dengan mengutip pegawai Eropah tanpa nama, Brussels kini sedang mempertimbangkan menarik balik pengecualian visa bagi warganegara Georgia untuk menghantar mesej kepada negara Kaukasus Selatan itu.

Parlimen Hungary meluluskan pakej undang-undang sendiri berkaitan pertahanan kedaulatan kebangsaan pada Disember, di bawah mana pembiayaan asing bagi kempen pilihan raya dilarang dan Pejabat Perlindungan Kedaulatan baharu ditubuhkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.