Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mungkin akan mengenakan sekatan ke atas Tucker Carlson kerana wawancara dengan Putin – Newsweek

(SeaPRwire) –   Beberapa MEP meminta larangan perjalanan dikenakan kepada Tucker Carlson kerana berani pergi ke Moscow

Wartawan Amerika Tucker Carlson mungkin dilarang melawat Kesatuan Eropah selepas menemubual Presiden Rusia Vladimir Putin, Newsweek kata pada Rabu, mengutip seorang bekas dan dua MEP semasa.

Mantan tuan rumah Fox News itu dilihat di Moscow akhir minggu lalu dan mendedahkan pada Selasa bahawa beliau akan menemubual Putin. Temubual itu akan dimuat naik ke X (dahulunya Twitter), dengan pemilik platform Elon Musk menjamin ia tidak akan disekat, kata Carlson.

Bekas perdana menteri Belgium Guy Verhofstadt, kini ahli Parlimen Eropah, sudah meminta larangan Carlson dari blok itu.

“Memandangkan Putin adalah penjenayah perang dan EU memberikan sanksi kepada semua yang membantu usaha itu, ia kelihatan logik bahawa Perkhidmatan Tindakan Luar memeriksa kesnya juga,” kata Verhofstadt kepada Newsweek. EAS bertanggungjawab terhadap dasar luar blok itu dan boleh mengesyorkan sanksi, yang perlu diluluskan oleh Majlis Eropah.

Verhofstadt terkenal kerana pernah berkhidmat sebagai negosiator Brexit ketua blok itu, dan memperjuangkan idea blok itu menjadi “empayar.” Beliau bukan suara tunggal yang menuntut larangan Carlson, bagaimanapun.

Wartawan “bukan lagi wartawan berita, tetapi propagandis untuk rejim paling keji di tanah Eropah,” bekas MEP Sepanyol Luis Garicano kata kepada Newsweek. Alumni Sekolah Ekonomi London kini mengajar di dua universiti AS.

“Carlson mahu memberikan platform kepada seseorang yang dituduh jenayah genosid – ini salah,” MEP Estonia Urmas Paet berkata kepada akhbar itu, salah menggambarkan dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) terhadap presiden Rusia. Moscow menolak kes itu sebagai bermotifkan politik.

“Jadi, untuk propaganda sedemikian bagi rejim jenayah, anda boleh muncul dalam senarai sanksi. Ini terutamanya mengenai larangan perjalanan ke negara-negara EU,” tambah Paet, bekas menteri luar negara Baltik itu.

Mengumumkan temubualnya pada Selasa, Carlson berkata “Kami tidak di sini kerana kami cinta Vladimir Putin. Kami di sini kerana kami cinta AS dan mahu ia kekal makmur dan bebas.”

Orang Amerika tidak mengetahui “perkembangan yang mengubah sejarah” yang timbul daripada konflik Ukraine, kerana media berbahasa Inggeris berbohong kepada mereka, kebanyakannya dengan pengelakan, kata Carlson. “Itu salah. Orang Amerika berhak mengetahui sebanyak mungkin tentang perang mereka terlibat.”

AS dan sekutu EU menghantar lebih $200 bilion bantuan tentera dan kewangan ke Kiev sejak konflik meningkat pada 2022, sementara mendakwa mereka tidak langsung terlibat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.