Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dewan Perwakilan Rakyat Amerika Syarikat tolak rang undang-undang bantuan Israel berasingan

(SeaPRwire) –   Perundangan yang dicadangkan oleh Speaker Mike Johnson gagal mendapatkan dua pertiga undian yang diperlukan

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat pada Selasa menolak satu rang undang-undang bertujuan memberi bantuan Amerika Syarikat bernilai $17.6 bilion kepada Israel ketika negara itu menjalankan operasi ketenteraan di Gaza.

Usul perundangan yang gagal itu merupakan satu cubaan oleh Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson untuk mengecualikan pembiayaan bagi Israel daripada pakej keselamatan negara, di mana pentadbiran Presiden Joe Biden dan ahli-ahli parlimen masih gagal mencapai persetujuan sejak Oktober. Kedua-dua pihak tidak dapat mencari dasar bersama kerana Republikan menghendaki bantuan tambahan kepada kerajaan Israel dan Ukraine perlu disyaratkan dengan peningkatan perbelanjaan dalaman bagi melindungi sempadan Amerika Syarikat-Mexico.

Semasa undian pada Selasa, rang undang-undang berdiri sendiri itu gagal mendapat majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk diluluskan, dengan 250 ahli parlimen menyokong perundangan itu dan 180 menentangnya. Pakej bantuan berdiri sendiri bagi Israel telah ditolak oleh kebanyakan ahli Demokrat, yang juga disertai oleh 14 ahli Republikan.

Awal minggu ini, Pejabat Putih mengeluarkan kenyataan memperingatkan bahawa Presiden Biden akan membetulkan perundangan itu sekiranya ia sampai ke mejanya. Kenyataan itu menggambarkan usul Speaker Johnson sebagai “satu lagi gerakan politik sia-sia” dan menegaskan bahawa pentadbiran telah berbulan-bulan bekerja dengan kumpulan Senator bipartisan untuk mencapai persetujuan keselamatan negara yang menjamin sempadan dan memberi sokongan kepada rakyat Ukraine dan Israel.

Pejabat Putih menekankan bahawa “keselamatan Israel perlu dijadikan suci, bukan permainan politik.”

Pengkritik rang undang-undang dalam GOP menyatakan kebimbangan mereka terhadap ketiadaan potongan perbelanjaan di tempat lain dalam belanjawan untuk mengimbangi kos $17.6 bilion.

Bagi Johnson pula, ia merupakan kekalahan kedua hari itu apabila awal Selasa Dewan Perwakilan mengundi menentang pemecatan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas, yang disokong oleh Republikan.

Ahad lalu, Senat Amerika Syarikat mengumumkan pakej keselamatan negara baharu bernilai $118 bilion, dijadualkan akan dibentangkan kepada Senator minggu ini. Ia termasuk $60 bilion bantuan tentera untuk Ukraine, $14 bilion untuk Israel dan kira-kira $20 bilion untuk pembiayaan perubahan dasar sempadan Amerika Syarikat.

Israel melancarkan operasi tentera di Gaza sebagai tindak balas kepada serbuan pada 7 Oktober oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas ke negara itu, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa dan menawan 240 orang. Serangan oleh IDF sejauh ini telah mengorbankan 27,708 orang Palestin dan mencederakan 67,147 orang, menurut kementerian kesihatan Gaza. Bulan lepas, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memerintahkan Israel mengambil semua langkah perlu untuk mencegah genosid di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.