Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

PBB memberi amaran Assange mungkin disiksa jika diekstradisi ke AS

(SeaPRwire) –   Pengasas WikiLeaks berhadapan hingga 175 tahun penjara jika ekstradisi ke AS diluluskan

Pendakwa Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai penyiksaan telah menyeru pihak berkuasa di UK untuk menghalang ekstradisi yang mungkin Julian Assange ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan espionaj. Britain boleh melanggar undang-undang hak asasi manusia jika menyerahkan pengasas WikiLeaks itu kepada AS kerana keadaan mentalnya yang rapuh dan hukuman penjara yang mungkin panjang, amaran pakar PBB Alice Jill Edwards pada Selasa.

Warganegara Australia Assange, kini berusia 52 tahun, mencapai kemasyhuran antarabangsa pada 2010 apabila menerbitkan siri pendedahan daripada pegawai risikan tentera darat AS Chelsea Manning dalam apa yang dirujuk sebagai pendedahan dokumen sulit terbesar dalam sejarah. Beliau menghadapi hingga 175 tahun penjara jika disabitkan dengan siri tuduhan espionaj.

Sebelum rayuan terakhir Assange bulan ini terhadap ekstradisi, Edwards telah memperingatkan bahawa “status kesihatan mental yang rapuh” Assange bermakna pemindahan beliau ke dalam jagaan AS boleh membahayakan kesihatannya.

“Julian Assange mengalami gangguan kemurungan berpanjangan dan berulang,” kata Edwards dalam kenyataan yang diterbitkan di laman web Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR) pada Selasa. “Beliau dinilai berisiko membunuh diri.”

Edwards menambah Assange juga “berisiko ditempatkan dalam pengasingan berpanjangan” dan boleh menerima “hukuman yang berkemungkinan tidak seimbang” di mahkamah AS jika ekstradisi diluluskan.

Beliau juga menyeru London untuk memastikan “pematuhan penuh dengan larangan mutlak dan tidak boleh dicabut hak untuk melindungi daripada penghantaran balik kepada penyiksaan dan rawatan kejam, tidak manusiawi atau merendahkan.

Keputusan muktamad mengenai ekstradisi yang mungkin Assange dijangka dibuat di Mahkamah Tinggi London pada 20 dan 21 Februari. Beliau menghadapi jumlah 18 tuduhan jenayah di Amerika Syarikat atas peranan yang dikatakannya dalam mengeluarkan dokumen sulit melalui platform WikiLeaks, termasuk beberapa yang mendedahkan dakwaan jenayah perang.

Assange dijunjung tinggi oleh penyokongnya sebagai wira anti-etablis yang ditindas kerana mendedahkan salah laku tentera AS, dan prosakennya akan menjadi serangan ke atas jurnalisme dan kebebasan bersuara.

“Empat setengah tahun yang lalu telah mengambil beban yang sangat besar terhadap Julian dan keluarganya, termasuk dua anak lelaki kami yang masih kecil,” isteri Assange Stella, yang berkahwin dengan beliau di penjara, kata tahun lalu. “Penganiayaan terhadap wartawan dan penerbit yang tidak bersalah ini perlu berakhir.”

Assange ditahan di UK sejak 2019 dan kini ditempatkan di Penjara Belmarsh di London. Sebelum ditahan, Assange menghabiskan hampir tujuh tahun di kedutaan Ecuador di ibu negara Britain selepas diberikan perlindungan politik oleh negara Amerika Selatan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.