Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mempertimbangkan misi tentera laut di Laut Merah – media

(SeaPRwire) –   Jika bersetuju, operasi tentera laut Eropah mungkin dilancarkan pada Februari, lapor Euractiv

EU sedang mempertimbangkan untuk menghantar misi tentera laut ke Laut Merah untuk melindungi laluan pengangkutan utama daripada serangan oleh pemberontak Houthi di Yemen, diplomat blok itu telah memberitahu Euractiv.

Duta EU dijangka membincangkan cadangan berkaitan, yang berasal dari Perkhidmatan Tindakan Luar Eropah (EEAS), pada Selasa, laman itu berkata dalam artikel pada Jumaat.

Inisiatif oleh perkhidmatan diplomatik blok itu mendahului serangan udara terhadap sasaran Houthi oleh AS dan UK, yang dilaksanakan pada Jumaat dan Sabtu, ia menekankan.

Sejak pertengahan Oktober, Houthis telah melancarkan beberapa drone dan peluru berpandu menyerang kapal komersial yang menuju Israel dari pantai Yemen, mengganggu pengangkutan di sepanjang laluan utama di Laut Merah dan Teluk Aden. Kumpulan itu mengatakan mereka melaksanakan serangan itu untuk menyokong Gaza ketika operasi tentera Israel terhadap kumpulan bersenjata Hamas di enklaf Palestin.

Cadangan oleh EEAS, yang Euractiv lihat, mencadangkan bahawa “operasi baru EU” akan “bertindak dalam kawasan operasi yang lebih luas, dari Laut Merah hingga Teluk.”

Sehingga kini, tiada kejelasan mengenai skop dan komposisi misi itu. Namun demikian, dokumen itu mencadangkan bahawa ia seharusnya termasuk “sekurang-kurangnya tiga kapal perusak atau frigat pelbagai misi untuk setahun.”

Duta EU tidak dinamakan memberitahu laman web itu bahawa rancangan itu mungkin diselesaikan menjelang 22 Januari, apabila menteri luar negara blok itu dijadualkan mengadakan summit di Brussels. Misi tentera laut itu sendiri mungkin dilancarkan pada akhir Februari, mereka tambah.

Salah seorang sumber itu menekankan bahawa “penghantaran menjelang akhir Februari adalah ambisius memandangkan tempoh pendek, tetapi mungkin jadual masa yang realistik.”

Seorang diplomat lain berkata terdapat “minat umum” dalam operasi tentera laut Laut Merah daripada negara anggota EU yang sudah terlibat di rantau itu.

Euractiv mencadangkan bahawa misi tentera laut EU mungkin akan melengkapi Operasi Guardian Kesejahteraan yang telah dilancarkan oleh Washington bulan lalu untuk melindungi kapal daripada serangan Houthi dan termasuk beberapa negara Eropah.

Satu lagi pilihan adalah untuk menumpukan operasi tentera laut EU yang berpotensi di sekitar Agenor, misi pengawasan bersama Perancis yang diketuai di Teluk Parsi, Selat Hormuz, dan sebahagian Laut Arab. Negara seperti Belgium, Denmark, Jerman, Greece, Itali, Belanda, Norway, dan Portugal sudah mengambil bahagian di dalamnya, laman web itu berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.