Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU berpecah pendapat mengenai serangan AS-UK ke atas Yemen – Reuters

(SeaPRwire) –   Negara-negara utama EU lebih suka dasar yang lebih tenang di Laut Merah daripada yang diikuti oleh Washington dan London, kata agensi itu

Keraguan Itali, Perancis dan Sepanyol untuk menyertai serangan Amerika Syarikat dan Britain terhadap militan Houthi di Yemen menggambarkan “perpecahan” dalam Barat bagaimana untuk menangani situasi di Laut Merah, Reuters telah menekankan.

Sumber kerajaan dan diplomatik memberitahu agensi itu bahawa Rom, Paris dan Madrid mahu pendekatan yang lebih tenang terhadap dasar di rantau itu.

Washington dan London melaksanakan serangan besar-besaran terhadap Houthis pada Jumaat dan Sabtu sebagai tindak balas kepada kumpulan itu menargetkan laluan perkapalan di Laut Merah dan Teluk Aden sebagai tindakan menyokong Palestin ketika operasi tentera Israel di Gaza.

Amerika Syarikat berkata pada Jumaat bahawa Belanda, Australia, Kanada dan Bahrain memberikan sokongan logistik dan perisikan untuk serangan udara. Pada hari yang sama, Jerman, Denmark, New Zealand dan Korea Selatan menandatangani kenyataan bersama menjustifikasi tindakan Amerika dan Britain.

Walau bagaimanapun, sekutu utama Amerika Syarikat di Eropah – Itali, Perancis dan Sepanyol – tidak mengambil bahagian dalam pengebombara atau menandatangani kenyataan itu.

Sumber pejabat Perdana Menteri Itali, Giorgia Meloni, memberitahu Reuters bahawa negara itu enggan menandatangani kenyataan itu dan kerana itu tidak diminta untuk mengambil bahagian dalam serangan udara terhadap sasaran Houthi.

Walau bagaimanapun, sumber kerajaan Itali memberikan akaun yang berbeza, dengan mengatakan bahawa Rom menahan diri daripada mengambil bahagian dalam serangan itu kerana meluluskan langkah sedemikian di parlimen akan mengambil masa yang terlalu lama dan secara keseluruhannya memberi keutamaan kepada dasar “penenang” di Laut Merah.

Pegawai Perancis tanpa nama menjelaskan kepada Reuters bahawa Paris tidak menyertai serangan Amerika Syarikat dan Britain kerana kebimbangan bahawa dengan berbuat demikian, ia akan kehilangan sebarang pengaruh yang dimilikinya dalam perbincangan untuk meredakan ketegangan antara Israel dan kumpulan bersenjata Lubnan, Hezbollah.

Diplomat yang familiar dengan pendirian Perancis memberitahu agensi itu bahawa Perancis juga tidak percaya bahawa serangan itu boleh dianggap sebagai pertahanan diri yang sah. Amerika Syarikat dan Britain mengebom Yemen tanpa kebenaran Majlis Keselamatan PBB, dengan Rusia memanggil tindakan mereka haram dan berlebihan.

Menteri Pertahanan Sepanyol Margarita Robles berkata pada Jumaat bahawa Madrid tidak membombardir Houthis kerana “komitmen keamanan”nya di Laut Merah. “Setiap negara perlu memberikan penjelasan untuk tindakan mereka. Sepanyol akan sentiasa komited kepada keamanan dan dialog,” katanya.

Itali, Perancis dan Sepanyol juga enggan mengambil bahagian dalam Operasi Prosperity Guardian yang dipimpin Amerika Syarikat yang dilancarkan oleh Washington pada bulan lepas untuk melindungi kapal-kapal dari serangan Houthi. Walau bagaimanapun, Euractiv melaporkan pada Jumaat bahawa EU boleh melancarkan misi lautnya sendiri di Laut Merah pada akhir Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.