Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pakar Kewangan, Jurulatih Hidup, dan Penulis Italia Tornabene Menunjukkan Langkah untuk Mendapatkan Kemerdekaan Kewangan

eb6ca80b cd30 408c 812d c8966d4ddeb4

(SeaPRwire) –  

New York City, New York Jan 13, 2024  – Kebebasan kewangan dan pengurusannya mungkin merupakan kerja paling mencabar bagi kebanyakan individu. Sebagai salah seorang pakar kewangan yang paling boleh dipercayai dalam industri, jurulatih hidup dan penulis Italia Tornabene berkongsi beberapa tip pengurusan belanjawan yang dianggap sebagai alat kuasa dalam senjata peribadi kewangan. Ia bukan sahaja tentang menjejak pendapatan dan perbelanjaan tetapi tentang mendapat gambaran dan kawalan terhadap keadaan kewangan semasa, membawa kepada masa depan yang lebih selamat. Italia sendiri telah melalui beberapa kemelut dalam hidupnya dan kini, beliau adalah antara individu yang paling berjaya yang berkongsi mantra hidup dan rahsia pengurusan kewangan yang boleh memberdayakan semua orang.

Mengerti peranan pengurusan belanjawan adalah salah satu langkah paling penting kerana belanjawan bertindak sebagai peta panduan kewangan yang memberi panduan kepada keputusan perbelanjaan dan membantu menyimpan untuk kecemasan apabila seseorang benar-benar memerlukan wang secara mendesak. Dengan memasukkan pengurusan belanjawan ke dalam rutin kewangan harian, ia memungkinkan untuk mendapat kawalan dan ketenangan dalam kehidupan ekonomi. Dengan pandangan jelas tentang landskap kewangan, ia menjadi lebih mudah untuk menilai pendapatan dan perbelanjaan. Seseorang boleh memulakan dengan senarai semua sumber pendapatan sambil mengkategorikan perbelanjaan dalam pelbagai bahagian seperti perumahan, utiliti, makanan, dan hiburan. Dengan gambaran menyeluruh tentang keadaan kewangan, seseorang boleh menetapkan matlamat ekonomi yang realistik dan mencapainya dengan membersihkan objektif.

Ia sangat penting untuk membezakan keperluan daripada kehendak yang membantu menetapkan garis antara keperluan dan kemewahan. Manakala keperluan asas seperti sewa, makanan dan pengangkutan sentiasa datang dengan keutamaan tinggi, perbelanjaan bersifat diskresionari harus dikawal dengan teliti untuk mengelakkan tekanan kewangan yang tidak perlu. Ia juga penting untuk menjejak perbelanjaan yang boleh dilakukan dengan mudah dengan bantuan perisian belanjawan, borang elektronik dan alat dalam talian lain. Seseorang perlu mengkaji semula tabiat perbelanjaan untuk mencari ruang penyesuaian. Selain mengkategorikan dan mengalokasikan dana, ia juga penting untuk membina dana kecemasan untuk perbelanjaan yang tidak dijangka, yang berada antara 10-15%. Menyimpan boleh membantu rangkaian keselamatan kewangan, melindungi seseorang daripada kos yang tidak dijangka.

Dalam kes hutang, mencipta pelan pembayaran berstruktur adalah penting. Seseorang perlu menyenaraikan sebahagian belanjawan untuk membersihkan hutang dengan mengutamakan hutang yang mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi. Kad kredit adalah seperti pedang bermata dua dan ia memerlukan disiplin dan tanggungjawab untuk mengekalkan skor kredit yang baik. Akauntabiliti dan fleksibiliti adalah dua unsur asas pengurusan kewangan yang membantu dalam pengurusan belanjawan. Walau bagaimanapun, seseorang juga perlu belajar mengenal pasti dan menyambut pencapaian belanjawan yang menawarkan dos kecil motivasi untuk terus maju dalam kehidupan dengan tingkah laku kewangan positif.

Jurulatih hidup, pakar kewangan dan penulis Italia Tornabene membuka jalan kepada kehidupan yang lebih selamat dan memuaskan secara kewangan untuk semua orang dengan tips berkesan daripada pengalaman jurulatih hidup dan buku yang memberdayakan iaitu, ‘Suits To Stilettos’ dan ‘Easy Investing: A Beginner’s Guide to Financial Growth’. Dapatkan maklumat lanjut tentang Italia dan sesi jurulatihnya di .

Easy Investing Book Cover Front Only JPEG

Media Contact

Tom Estey Publicity & Promotion

518 248 6174

Sumber :www.italiatornabene.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.