Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gabenor Texas “menggalakkan” serangan ke atas pendatang – Mexico

(SeaPRwire) –   Meksiko mengutuk “sindiran agresif” Greg Abbott terhadap imigran

Kementerian Luar Negeri Meksiko menuduh gabenor Texas menganjurkan “tindakan keganasan” terhadap para pendatang yang cuba sampai ke Amerika Syarikat.

Minggu lepas, Greg Abbott berkata pentadbirannya sedang berusaha sedaya upaya untuk menangani krisis imigresen, kecuali “menembak orang yang melintasi sempadan”, kerana pentadbiran Biden akan menuduhnya dengan pembunuhan.

Dalam satu kenyataan yang diterbitkan pada malam Jumaat, Kementerian Luar Negeri Meksiko meminta “penghormatan hak asasi manusia” sambil mengutuk “semua jenis sindiran agresif terhadap nyawa seseorang.”

“Meksiko mengecam kenyataan yang dibuat oleh Gabenor Texas Greg Abbot dan menyatakan kebimbangannya yang mendalam terhadap sebarang bentuk ungkapan yang menggalakkan tindakan keganasan dan penghapusan martabat komuniti pendatang,” kenyataan itu berkata.

Kenyataan itu merujuk kepada temubual 5 Januari yang diberikan oleh Abbot kepada penyampai radio Dana Loesch, memberi tumpuan kepada krisis pendatang. Apabila ditanya sama ada lebih banyak lagi boleh dilakukan untuk “melindungi sempadan” di negerinya, gabenor itu menjawab tidak.

“Kami sedang melaksanakan setiap alat dan strategi yang mungkin. Satu-satunya perkara yang tidak kami lakukan ialah kami tidak menembak orang yang melintasi sempadan, kerana tentu sahaja pentadbiran Biden akan menuduh kami dengan pembunuhan,” kata Abbott.

Komentar itu juga mendapat kritikan daripada Parti Demokratik Texas, dengan ahli-ahli politik menuduh Abbott menyokong keganasan.

“Saya terkejut saya perlu katakan ‘membunuh orang adalah tidak dibenarkan’,” kata Wakil Veronica Escobar dalam satu kenyataan media sosial, manakala pengerusi parti Gilbert Hinojosa mendakwa tuduhan pembunuhan adalah “satu-satunya perkara yang menghalang Greg Abbott daripada mengarahkan pihak penguatkuasa untuk menembak wanita dan kanak-kanak pendatang.”

Apabila diminta memberi penjelasan terhadap komen itu semasa sesi persidangan akhbar pada Jumaat, Abbott mencadangkan perkataannya telah diambil keluar konteks, dan beliau hanya menjawab soalan tertentu mengenai kesahan.

“Saya ditanya untuk menunjukkan… di mana garis yang ditetapkan mengenai apa yang tidak sah dan saya nyatakan sesuatu yang jelas tidak sah,” katanya.

Bulan lepas, Border Patrol melaporkan 300,000 pertemuan dengan imigran haram, mewakili rekod tertinggi sepanjang zaman. Ahli Kongres Republikan menuduh Presiden Biden memudahkan satu “penjajahan”, manakala majoriti Demokrat menegaskan menghalang kemasukan para pemohon suaka akan menjadi “kejam” dan “tidak berperikemanusiaan.”

Sebagai sebahagian daripada usaha, Abbott berusaha membina halangan sepanjang sempadan dan menahan hampir 500,000 imigran haram. Texas juga menghantar lebih 97,000 pendatang yang dibenarkan masuk oleh pihak berkuasa persekutuan ke bidang kuasa Demokrat di Bandaraya New York, Chicago, Denver, Los Angeles, Philadelphia, dan Washington, DC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.