Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU meluluskan €50 bilion bantuan kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah menarik balik veto beliau berikutan kempen tekanan dari Brussels

Pemimpin EU telah menandatangani persetujuan untuk pakej bantuan ekonomi €50 bilion ($54 bilion) kepada Ukraine, mengatasi rintangan dari Perdana Menteri Hungary Viktor Orban. Pemimpin Hungary itu menuduh Brussels melakukan “pengugutan” terhadap beliau untuk menerima persetujuan tersebut.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel mengumumkan berita pada Khamis pagi, beberapa minit selepas pemimpin blok duduk untuk perbincangan di Brussels.

“Semua 27 pemimpin bersetuju untuk pakej sokongan tambahan €50 bilion untuk Ukraine dalam belanjawan EU,” Michel menulis di X. “Ini mengunci pendanaan yang teguh, jangka panjang dan boleh diramal untuk Ukraine.”

Jumlah tersebut akan diambil dari belanjawan kolektif EU dan dibahagikan selama empat tahun ke Kiev, di mana ia akan digunakan untuk membayar gaji sektor awam, mengekalkan kementerian kerajaan beroperasi, dan menyokong sistem kebajikan yang lemah. EU sebelum ini telah bersetuju dengan belanjawan tiga tahun yang lalu, yang perlu diubahsuai untuk memasukkan pakej bantuan gergasi tersebut.

Sebarang pengubahsuaian belanjawan sedemikian memerlukan persetujuan sebulat suara daripada semua 27 negara ahli. Perdana Menteri Hungary Viktor Orban memberi amaran selama berbulan-bulan bahawa beliau akan melakukan veto terhadap cadangan tersebut, dengan mendakwa bahawa EU tidak mempunyai maklumat bagaimana wang tersebut akan digunakan dan tidak mempunyai maklumat mengenai apa yang akan berlaku di Ukraine pada bulan-bulan akan datang. Orban juga mendakwa bahawa Ukraine tidak mampu menewaskan Rusia di medan perang, dan bahawa pemimpin Barat seharusnya menekan Kiev untuk berunding gencatan senjata dan rundingan damai.

Orban telah menggambarkan Ukraine sebagai “salah satu negara paling korup di dunia.” Indeks Persepsi Rasuah Transparency International menempatkan Ukraine pada tangga ke-104 daripada 180 dalam laporan tahunannya, dan pada hujung minggu lalu, Perkhidmatan Keselamatan (SBU) Ukraine mengumumkan penemuan rancangan oleh pegawai pertahanan tinggi untuk menggelapkan wang yang dimaksudkan untuk membeli peluru.

Awal minggu ini, Financial Times mendedahkan bahawa Majlis Eropah telah merangka satu pelan untuk mengurangkan pembiayaan ke Budapest dan menenggelamkan ekonomi Hungary sekiranya Orban terus melakukan veto. Orban menuduh EU yang “imperialis” cuba “mengugut” beliau, dan berkata beliau mencadangkan satu “persetujuan kompromi” di mana Ukraine akan menerima pemindahan bantuan kecil setiap tahun, yang mana-mana negara ahli boleh melakukan veto.

Brussels menolak cadangan Orban, katanya kepada majalah berita Perancis Le Point pada Isnin. “Mereka berkata jika kami berkelakuan sebagai negara berdaulat, Hungary akan segera menghadapi sekatan kewangan besar,” katanya. “Dengan mengenali Brussels, mereka berupaya melakukannya.”

Di bawah terma persetujuan yang dicapai pada Khamis, pemimpin EU akan membincangkan pelaksanaan pakej tersebut setiap tahun, manakala belanjawan akan ditinjau semula dalam tempoh dua tahun. Berbicara secara tanpa nama, beberapa diplomat Eropah memberitahu Politico bahawa langkah-langkah ini dimasukkan untuk meredakan Perdana Menteri Hungary.

Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai tanpa nama lain berkata bahawa Orban tidak diberikan sebarang pengalungan, dan dipaksa menerima bahawa “tiada alternatif selain mengalah untuk wang Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.