Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman memata-mata bekas ketua – media

(SeaPRwire) –   Hans-Georg Maassen telah menafikan tuduhan ekstremisme sayap kanan, mencadangkan beliau sedang dianiaya untuk sebab-sebab politik

Pejabat Perlindungan Perlembagaan Persekutuan (BfV), agensi risikan dalam negeri Jerman, telah meletakkan bekas presidennya Hans-Georg Maassen di bawah pengawasan, mencurigai beliau mempunyai kaitan dengan sayap kanan negara itu, laporan media tempatan melaporkan.

Menurut laman web t-online dan penyiar ARD, agensi kini mengekalkan fail yang luas mengenai bekas pengarahnya, yang berdiri di kepala antara 2012 dan 2018. BfV telah menjadikannya sebagai “kes pemerhatian”, kerana beliau disyaki ekstremisme sayap kanan.

Bekas presiden BfV terpaksa meletak jawatan selepas siri skandal, termasuk mempersoalkan laporan mengenai keganasan sayap kanan terhadap orang asing. Beberapa media juga mendakwa bahawa Maassen telah menyerahkan maklumat sensitif kepada parti populis sayap kanan Alternative for Germany (AfD).

Maassen kini merupakan ketua Kesatuan Nilai, parti sayap kanan yang baru-baru ini berpecah dari Kesatuan Demokratik Kristian Jerman (CDU). Pada asalnya ditubuhkan pada tahun 2017, Kesatuan itu pada mulanya menggambarkan dirinya sebagai persatuan konservatif dalam CDU tetapi kedua-duanya mengalami perpecahan ideologi besar yang akhirnya membawa kepada pemisahan.

Beberapa pengkritik juga menuduh Kesatuan Nilai terlalu rapat dengan AfD, yang secara konsisten mengkritik dasar imigresen Berlin.

Keputusan BfV untuk meletakkan Maassen di bawah pengawasan telah disahkan oleh politik itu sendiri, yang menerbitkan notis berkaitan dari agensi itu. Antara sebab-sebabnya, ia menyatakan bahawa ahli kumpulan Reichsburger – yang menafikan kewujudan negara Jerman moden dan percaya bahawa warga negara masih hidup dalam Reich Jerman berdasarkan Perlembagaan 1871 – berkongsi video beliau di media sosial.

Surat itu juga menyatakan bahawa Maassen telah menggambarkan tindakan pihak berkuasa terhadap ahli Reichsburger sebagai “tidak seimbang,” menambah beberapa tokoh sayap kanan telah menggambarkan Maassen sebagai “Republikan yang teguh.”

Dalam temu bual dengan majalah Tichys Einblick pada Rabu, bekas presiden BfV memanggil tuduhan ekstremisme sayap kanan “tanpa asas dan tidak adil,” mencadangkan bahawa pejabat bekasnya sedang menyalahgunakan kuasanya untuk memburu lawan politik.

”Ini adalah serangan ke atas dasar asas demokrasi bebas oleh Menteri Dalam Negeri Persekutuan, Puan. [Nancy] Faeser,” beliau menambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.