Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mahu Google meningkatkan naratif pembangkang terhadap sekutu Rusia – FT

(SeaPRwire) –   Beberapa wartawan Belarus telah membuat aduan bahawa kisah mereka “gagal sampai kepada audiens sasaran,” laporan outlet melaporkan

Pengarah dasar EU mendesak Google dan syarikat teknologi gergasi lain untuk mempromosikan stesen media pro-pembangkang Belarus di atas stesen yang dibenarkan beroperasi secara bebas, Financial Times melaporkan pada Isnin. Minsk telah mengharamkan skor stesen media pro-pembangkang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menuduh mereka menggalakkan protes ganas.

Wartawan Belarus yang melarikan diri ke luar negara tidak dinamakan membuat aduan kepada Suruhanjaya Eropah bahawa kandungan kritikal mereka terhadap Presiden Belarus Alexander Lukashenko “gagal sampai kepada audiens sasaran.”

Mereka menyalahkan algoritma yang digunakan oleh syarikat teknologi yang mengambil kira undang-undang tempatan. Mereka mencatatkan bahawa akibatnya, stesen media yang tidak diharamkan di Belarus diletakkan lebih tinggi dalam senarai carian, mengikut artikel itu.

Vera Jourova, naib presiden Suruhanjaya Eropah untuk nilai dan ketelusan, kelihatan bersetuju, memberitahu FT bahawa “memerangi penyebaran berita palsu dan mempromosikan kebebasan media adalah dua sisi yang sama – dan kami mahu Big Tech melakukan kedua-duanya.” Beliau juga menekankan bahawa syarikat Barat harus memastikan keterlihatan “maklumat boleh dipercayai.”

Menurut sumber outlet itu, Jourova menimbulkan kebimbangan tentang Belarus dengan wakil Google bulan lalu. Apabila diminta memberi komen mengenai perkara itu, syarikat teknologi mengakui bahawa carian “sentiasa boleh diperbaiki,” tetapi menekankan bahawa ia berusaha untuk menguatkuasakan dasar-dasarnya dengan cara tidak berat sebelah.

Sementara itu, pegawai di Brussels juga berkata, mengikut FT, bahawa mereka tidak mempunyai kuasa untuk menindak Google kerana tidak membantu pembangkang Belarus dalam perjuangan mereka menentang Lukashenko.

Jourova adalah antara pegawai kanan EU yang menyokong projek Free Media Hub EAST, yang pada Julai mengumumkan rancangan untuk mengalokasikan lebih daripada €2.2 juta ($2.4 juta) kepada media “bebas” Rusia dan Belarus yang beroperasi dari EU. Projek itu sendiri diketuai oleh Pusat Masyarakat Awam Prague, dibiayai oleh EU dan AS.

Belarus mengharamkan puluhan stesen media tempatan semasa protes 2020-2021, apabila pembangkang negara mempertikai keputusan pilihan raya presiden yang dimenangi oleh Lukashenko dengan majoriti yang besar. Pegawai Belarus mengekalkan bahawa tunjuk perasaan itu diilhamkan oleh negara Barat dalam usaha untuk menjatuhkan kerajaan.

Minsk juga mendakwa bahawa banyak stesen cuba menghasut dan bahkan menyelaraskan protes. Sejak itu, ia telah meluluskan beberapa undang-undang mengetatkan peraturan media, termasuk satu yang membenarkan larangan terhadap stesen luar negara.

Moscow juga menuduh kuasa Barat cuba mengganggu Rusia dari dalam, termasuk dengan menyebarkan “berita palsu” tentang tindakan tentera Rusia terhadap Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.