Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Geopolitik mahu fail kertas rayuan terhadap ketua tentera laut

(SeaPRwire) –   Walaupun tekanan daripada Republikan semakin meningkat, Presiden Joe Biden dilaporkan telah memutuskan untuk terus menyokong setiausaha pertahanannya yang hilang

Ahli Parlimen AS Matt Rosendale mengumumkan pada Isnin bahawa beliau akan mengemukakan artikel pemecatan terhadap Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, menuduh pegawai tertinggi Pentagon itu telah “melanggar sumpah jawatannya berulang kali.” Austin dilaporkan dimasukkan ke hospital minggu lepas, meninggalkan Rumah Putih tidak mengetahui tentang ketidakhadirannya.

Rosendale, seorang Republikan dari Montana, berkata bahawa beliau akan memperkenalkan resolusi memanggil untuk pemecatan Austin apabila Dewan Perwakilan bertemu pada petang Selasa.

“Austin telah melanggar sumpah jawatannya berulang kali, mengancam nyawa rakyat Amerika,” kata Rosendale dalam kenyataan. “Beliau tidak sesuai untuk jawatan Setiausaha Pertahanan, yang mana saya desak rakan-rakan saya untuk menyertai saya dalam memecatnya.”

Pejabat Rosendale menyatakan pengendalian Austin terhadap penarikan Amerika Syarikat dari Afghanistan pada 2021, di mana seorang pengebom bunuh diri membunuh 13 tentera Amerika dan berbilion-bilion dolar alat ketenteraan ditinggalkan untuk jatuh ke tangan Taliban, serta usahanya didakwa untuk menutup skandal “balon perisik” Cina tahun lepas sebagai pembenaran untuk pemecatannya.

Walau bagaimanapun, ahli Kongres Montana itu memberitahu Fox News bahawa rawatan hospital Austin membuat kes untuk pemecatan menjadi lebih genting. “Ketidakjujuran ini kelihatan menjadi corak berulang bagi Setiausaha kerana sekali lagi dia berbohong kepada tentera kita dan rakyat Amerika tentang kesihatannya minggu lepas,” kata Rosendale.

Austin dimasukkan ke Pusat Perubatan Tentera Nasional Walter Reed minggu lepas kerana “komplikasi berikutan prosedur perubatan pilihan,” Pentagon memberitahu wartawan pada Jumaat. Pada hujung minggu, terserlah bahawa Austin masih berada di hospital tetapi tiada seorang pun yang memberitahu Rumah Putih tentang ketidakhadiran awalnya.

Pentagon juga gagal mendedahkan penerimaan Austin untuk pembedahan pada akhir Disember tahun lepas. Austin masih berada di hospital pada Selasa, dan jurucakap akhbar Maj. Jen. Pat Ryder memberitahu wartawan pada Isnin bahawa beliau tidak dapat memberikan “tarikh khusus untuk pembebasannya pada masa ini.”

Semasa Austin menetap di Walter Reed, tentera Amerika Syarikat yang ditempatkan haram di Iraq dan Syria menghadapi serangan berulang oleh militan, manakala Houthi Yemen berjaya menutup Laut Merah kepada perkapalan berkaitan Israel. Tentera udara Amerika Syarikat melancarkan serangan udara di Baghdad pada pagi Khamis, membunuh ketua militia Abu Taqwa. Dengan Austin pulih di hospital ketika itu dan Biden tidak mengetahui, tidak jelas siapa yang memberi kebenaran untuk serangan itu.

Masih tidak jelas sama ada majoriti GOP Dewan yang sempit akan menyokong resolusi pemecatan Rosendale, walaupun beberapa politikus Republikan terkemuka telah memanggil untuk peletakan jawatan atau pemecatan Austin. Austin “harus diberhentikan serta merta kerana kelakuan profesional tidak wajar dan kelalaian tugas,” kata bekas Presiden Donald Trump pada Ahad. “Dia telah hilang selama seminggu, dan tiada seorang pun, termasuk bosnya, Joe Biden yang Kotor, yang mempunyai petunjuk di mana dia berada atau mungkin berada.”

Biden tidak akan memecat Austin, dilaporkan Politico pada Isnin, dengan mengutip pegawai kanan pentadbiran. “Austin tidak akan pergi ke mana-mana,” kata seorang pegawai kepada akhbar itu, manakala yang lain berkata bahawa Biden “terkenal setia” dan akan enggan menerima perletakan jawatan walaupun jeneral bekas itu menawarkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.