Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Macron melantik perdana menteri berusia 34 tahun

(SeaPRwire) –   Gabriel Attal menjadi perdana menteri Perancis termuda dan diramalkan akan meremajakan presiden Emmanuel Macron

Gabriel Attal telah menjadi perdana menteri termuda Perancis selepas Presiden Emmanuel Macron melantiknya menggantikan Elisabeth Borne. Berusia 34 tahun, beliau sebelum ini berkhidmat sebagai menteri pendidikan.

Attal dipilih untuk menggoncangkan presiden Macron, yang telah berjuang dengan agenda perundangannya sejak kehilangan majoriti mutlaknya di parlimen pada 2022. Beliau merupakan perdana menteri pertama yang terbuka gay Perancis, selepas memasuki persatuan sivil dengan ahli Parlimen Eropah Perancis.

Dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter), Macron berkata beliau mengharapkan tenaga dan komitmen Attal untuk mencapai matlamat politik presidennya.

Borne, 62, meletak jawatan bersama-sama kabinetnya pada Isnin lalu berikutan pendapat awam yang tidak menggalakkan. Tahun lalu, ia meluluskan pembaharuan persaraan kontroversi melalui parlimen tanpa undian. Langkah kontroversi itu memicu protes besar-besaran.

Rakyat Perancis juga menyalahkan beliau kerana gagal menangani inflasi dan imigresen haram. Isu terakhir ini menyebabkan peningkatan populariti parti sayap kanan pro-kawalan sempadan Barisan Kebangsaan, diketuai di parlimen oleh Marine Le Pen.

Surat peletakan jawatan Borne mencadangkan bahawa beliau lebih suka kekal dalam jawatan, dengan menyatakan bahawa beliau “mesti” menyerahkannya kepada presiden walaupun mempunyai dedikasi untuk pekerjaan itu, menurut Agence France Presse.

Penyusunan semula kerajaan itu berlaku beberapa bulan sebelum Sukan Olimpik dihoskan oleh Paris dan pilihan raya Parlimen Eropah berlangsung pada Jun. Polling menjangkakan daya tarikan tengah Macron akan kehilangan banyak kerusi semasa di parlimen Eropah.

Presiden semasa memenangi penggal keduanya dua tahun lalu, menewaskan Le Pen pada pusingan kedua, tetapi tidak dapat memanfaatkan kejayaan itu semasa perlumbaan untuk kerusi parlimen beberapa bulan kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.