Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

eBay didenda kerana menghantar labah-labah hidup kepada pengkritik syarikat

(SeaPRwire) –   Dokumen mahkamah menyatakan bahawa eksekutif eBay menargetkan penulis blog untuk membuli selepas menerima liputan negatif secara dalam talian

Raksasa jualan dalam talian eBay telah bersetuju untuk membayar denda sebanyak $3 juta (£2.35 juta) untuk menyelesaikan aduan jenayah berhubung pekerja yang telah menghantar pelbagai barang, termasuk labah-labah dan belalang yang hidup, ke rumah dua penulis blog AS.

David dan Ina Steiner menerima siri penghantaran tidak diingini daripada pekerja eBay pada 2019, kertas mahkamah berkata, yang juga termasuk karangan kematian, topeng babi berdarah, dan buku yang menjelaskan bagaimana untuk menangani dukacita pasangan yang meninggal dunia.

Barang-barang itu dihantar sebagai sebahagian daripada kempen membuli sasaran berikutan penerbitan buletin ‘EcommerceBytes’ Steiners’, yang beberapa eksekutif eBay tidak suka, pembela berkata. Pejabat Peguam AS di Daerah Massachusetts berkata bahawa Jim Baugh, bekas pengarah kanan keselamatan dan keselamatan eBay, dan enam rakan sekerja yang lain terlibat dalam skema itu.

Selain itu, dokumen mahkamah terperinci bahawa Baugh dan rakannya ‘menyusup’ kereta pasangan itu dengan alat pelacak GPS dan mesej ke laman web Craigslist menjemput orang asing ke rumah Steiners’ di Natick, Massachusetts, untuk bertemu seks.

“eBay terlibat dalam tingkah laku jenayah yang benar-benar mengerikan,” Peguam AS berkuatkuasa Massachusetts Josh Levy berkata kepada agensi berita AP minggu ini. “Pekerja dan kontraktor syarikat itu yang terlibat dalam kempen ini menghantar mangsa ke neraka murni dalam kempen menakutkan yang bertujuan untuk menyekat liputan mereka dan melindungi jenama eBay.”

Siri penghantaran menakutkan bermula pada 2019 selepas Steiners menerbitkan cerita dalam talian tentang saman yang eBay failkan di mana ia mendakwa bahawa Amazon menggunakan taktik untuk mencuri asas pelanggannya.

Rekod mahkamah menyatakan hanya 30 minit selepas artikel itu muncul dalam talian, CEO eBay ketika itu Devin Wenig menghantar mesej kepada eksekutif lain yang berkata: “Jika anda pernah akan menjatuhkannya … sekarang masanya.”

Eksekutif itu kemudian dikatakan telah menyampaikan mesej itu kepada Waugh, menambah bahawa Ira Steiner adalah “troll berat sebelah yang perlu DIBUKTIKAN.”

Penyataan undang-undang berkata Steiners telah berasa “secara emosi, psikologi, dan fizikal” disalahgunakan akibat membuli itu.

Pekerja yang terlibat dipecat tidak lama selepas dakwaan menjadi diketahui. Baugh dan enam orang lain mengaku bersalah kepada tuduhan berkaitan kes itu. Waugh dijatuhi hukuman hampir lima tahun penjara pada 2022.

Wenig, yang meletak jawatan daripada eBay pada 2019, menafikan keterlibatan dalam skema itu – bagaimanapun, Baugh mendakwa dalam prosiding undang-undang bahawa beliau telah menerima tekanan daripada Wenig untuk menanggapi dakwaan Steiners’ dalam buletin mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.