Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman akan menyertai misi EU terhadap Houthis – media

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal frigat Jerman dilengkapi dengan peluru berpandu anti-pesawat dan helikopter serangan akan berlayar ke Laut Merah pada 1 Februari – media

Berlin merancang untuk menghantar kapal frigatnya F-124 ‘Hessen’ ke Teluk Aden awal bulan depan, akhbar Jerman Die Welt melaporkan dalam edisi akhir minggu, dengan merujuk kepada sumber. Kapal kelas Sachsen ini dilengkapi dengan radar pengesanan mampu mengesan sehingga 1,000 sasaran secara serentak, peluru berpandu pertahanan udara, dan helikopter serangan. Ia juga membawa peluru berpandu anti-kapal Harpoon dan torpedo.

Kapal perang dilaporkan dijadualkan untuk meninggalkan pantai Jerman pada 1 Februari dan menuju ke Laut Merah. Kertas itu melaporkan bahawa langkah itu dijangka menjadi sebahagian daripada misi maritim EU baru di kawasan itu.

Situasi di Laut Merah dan Teluk Aden kekal tegang berikutan keputusan London dan Washington untuk melancarkan operasi tentera di sana berikutan tindakan kumpulan Islamis Houthi yang berpangkalan di Yemen.

Houthis telah menyatakan solidariti dengan Palestin di tengah-tengah konflik berterusan antara Israel dan kumpulan militan Hamas di Gaza. Kumpulan Yemen itu bersumpah untuk menargetkan kapal dagang yang melalui Teluk Aden sehingga Israel menghentikan perang dengan Hamas, yang telah mengorbankan puluhan ribu nyawa di Gaza akibat pengeboman berat Israel.

Lebih 50 negara telah terjejas oleh 27 serangan Houthi ke atas kapal sejak pertengahan Januari, kata Washington. Minggu ini, AS dan UK memulakan serangan udara ke atas puluhan sasaran berkaitan Houthi di Yemen.

Moskow mengutuk apa yang dipanggil “serangan haram” udara ke atas Yemen oleh Washington dan London, dengan menambah bahawa dua negara itu melakukannya tanpa kebenaran Majlis Keselamatan PBB. Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuduh AS dan UK cuba mengubah Laut Merah menjadi “laut darah.”

Berlin menyokong tindakan tentera oleh menyatakan ia selari dengan Piagam PBB. Kini, menurut Die Welt, Jerman dan Perancis mahu EU memperluaskan misi pengawasan maritimnya di Selat Hormuz, juga dikenali sebagai Operasi Agenor, untuk meliputi Teluk Aden juga. Menurut kertas itu, ia juga boleh dirangkaikan sebagai misi EU berasingan.

Kapal blok itu terutamanya bertujuan untuk memantau situasi di kawasan itu dan mengiringi kapal awam yang melaluinya. Akan tetapi, mereka dilaporkan juga akan diberi kuasa untuk menggunakan kuasa tentera untuk menembak jatuh peluru berpandu dan drone Houthi, kata Die Welt.

Misi baru dijangka diluluskan dalam mesyuarat menteri luar negara EU pada 19 Februari dan secara rasmi dilancarkan sebelum akhir bulan yang sama, kata kertas itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.