Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Pencetus masalah’ dan ‘pembawa perang’: Siapa pemenang pilihan raya presiden Taiwan?

(SeaPRwire) –   Beijing berulang kali menabalkan Lai Ching-te sebagai pemisah dan telah memberi amaran kepada pengundi terhadap menyokong beliau

Seorang penyokong lantang kemerdekaan selama ini, naib presiden Taiwan, Lai Ching-te, seorang tokoh utama dalam parti pemerintah Parti Progresif Demokratik (DPP), telah memenangi pilihan raya presiden negara itu dan mengambil alih jawatan pada Mei. Beijing telah menabalkan beliau sebagai “pengganggu.”

“Pemusnah kedamaian di seberang Selat Taiwan”

Hasil undian itu boleh meningkatkan ketegangan dengan China, yang mendakwa pulau berpemerintahan sendiri itu sebagai sebahagian daripada wilayahnya. Beijing telah memberi amaran kepada pengundi terhadap menyokong Lai dan sebelum ini menggambarkan pilihan raya ini sebagai pilihan antara “perang dan keamanan, kemakmuran dan kemerosotan.” Parti lawan Kuomintang menekankan dialog dengan pihak berkuasa daratan.

“Terlepas daripada keputusan, ia tidak akan mengubah hakikat asas bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China dan hanya ada satu China di dunia,” kata jurucakap untuk kedutaan China di UK, memberi reaksi kepada keputusan pilihan raya.

Beijing, yang telah bersumpah untuk bersatu semula dengan wilayah pecah belah itu, jika perlu dengan kekerasan, telah menafikan panggilan Lai untuk perbualan mengenai masa depan Taiwan. Pejabat Urusan Taiwan Beijing memanggilnya sebagai “pengganggu perang” dan “pemusnah kedamaian di seberang Selat Taiwan.”

Berikutan kemenangannya, lelaki berusia 64 tahun itu berkata beliau “berazam untuk melindungi Taiwan daripada ancaman dan intimidasi berterusan daripada China,” dan bahawa niatnya adalah untuk mengekalkan status quo semasa di Selat Taiwan. Beliau menambah bahawa pentadbirannya akan “menggunakan dialog untuk menggantikan konfrontasi” dalam diplomasinya dengan Beijing.

Lulusan Harvard yang mengganggu Rumah Putih

Juga dikenali dengan nama Inggerisnya, William Lai, bekas doktor dan lulusan Harvard, menjadi ahli parlimen pada 1998, mewakili bandar Selatan Tainan. Kemudian beliau dipilih sebagai datuk bandar bandar itu pada 2010 untuk dua penggal. Tujuh tahun kemudian beliau dilantik sebagai perdana menteri dalam kerajaan presiden Tsai Ing-wen. Pada 2020, ahli politik berpengalaman itu disumpah sebagai naib presiden apabila Tsai memenangi penggal kedua. Beliau akan dilantik sebagai presiden pada Mei.

Beliau bersumpah untuk mengukuhkan pertahanan pulau itu dan terus membina hubungan dengan “demokrasi” lain, secara jelas merujuk kepada AS dan Jepun.

Lai mencetuskan kontroversi pada Julai 2023 apabila beliau berkata beliau berharap presiden Taiwan suatu hari nanti dapat “memasuki Rumah Putih.” Bekas pegawai China Rumah Putih, Dennis Wilder berkata pentadbiran di Washington DC “sangat bimbang” dengan politikus itu.

Politikus Taiwan tertinggi dilarang membuat lawatan rasmi ke Washington. Pada 2020, Lai, ketika itu Naib Presiden terpilih, membuat lawatan peribadi ke AS. Ini menjadikannya politikus Taiwan tertinggi yang melawat ibu negara Amerika. Selepas beliau dilantik sebagai naib presiden, beliau hanya membuat transit pada 2022 dan 2023.

Pada Ogos Beijing menabalkan Lai sebagai “pengganggu sepenuhnya,” kedatangannya ke Amerika Syarikat mencetuskan kenyataan bahawa tindakan itu “serius melanggar prinsip Satu China.”

Beijing menentang sebarang pertukaran rasmi antara AS dan Taiwan. Washington secara rasmi mengakui prinsip ‘Satu China’, yang menyatakan bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China. Walau bagaimanapun, Washington telah mengekalkan hubungan diplomatik tidak rasmi dengan Taipei, selain menyediakan persenjataan kepadanya.

China telah mengenakan sanksi ke atas naib presiden terpilih Lai, Hsiao Bi-khim, yang sebelum ini berkhidmat sebagai wakil de facto ke AS.

‘Taiwan sudah merdeka’

“Lai akan membawa Taiwan semakin jauh daripada keamanan dan kemakmuran, dan semakin dekat dengan perang dan kemerosotan,” kata Pejabat Urusan Taiwan China pada Khamis.

Lai berasal daripada sayap lebih radikal parti pemerintah. Pada 2017 beliau mengganggu pihak berkuasa daratan dengan memberitahu parlimen Taiwan bahawa beliau adalah “pekerja pragmatik untuk kemerdekaan Taiwan.” Walau bagaimanapun, beliau telah menolak pengisytiharan kemerdekaan semasa tempoh perkhidmatannya.

“Saya ingin mengulangi bahawa Taiwan sudah merdeka dan berdaulat sebagai sebuah negara, maka kita tidak memerlukan pengisytiharan kemerdekaan Taiwan yang lebih lanjut,” kata Lai pada Januari, mengikut Fokus Taiwan.

Kementerian Luar Negeri Rusia bertindak balas terhadap pilihan raya dengan amaran mengenai sebarang penggunaan undian “untuk menekan Beijing dan mengganggu keadaan di Selat [Taiwan] dan di rantau ini,” menggambarkan aktiviti sedemikian sebagai bertentangan produktif dan layak mendapat kecaman daripada komuniti antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.