Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden panggil mesyuarat keselamatan atas serangan Iran

(SeaPRwire) –   Washington telah menanggapi serangan terbaru di Timur Tengah dengan mengulangi sokongan ‘keras’ mereka untuk keselamatan Israel

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah bertindak balas terhadap serangan drone Iran terhadap Israel dengan menjanjikan sokongan teguh untuk Jerusalem Barat. Presiden memotong lawatan akhir minggu ke rumah pantai Delaware, kembali ke Rumah Putih untuk perbincangan dengan penasihat keselamatan negaranya.

“Presiden Biden telah jelas: Sokongan kami untuk keselamatan Israel adalah keras,” jurucakap Bahagian Keselamatan Negara AS Adrienne Watson pada Sabtu dalam kenyataan Rumah Putih. “Amerika Syarikat akan berdiri bersama rakyat Israel dan menyokong pertahanan mereka terhadap ancaman-ancaman ini dari Iran.”

Kenyataan itu dikeluarkan tidak lama selepas Iran melancarkan sekawanan drone bunuh diri terhadap Israel pada malam Sabtu, sebagai balasan kemungkinan terhadap serangan roket yang membunuh tujuh pegawai tentera di konsulatnya di Damsyik awal bulan ini. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menyerang serangan drone, mengatakan ia dilancarkan dari dalam wilayah Iran.

Watson berkata serangan itu “mungkin akan berlarutan selama beberapa jam.” Biden menerima pembaruan berkala mengenai situasi daripada penasihat keselamatan negaranya. “Pasukannya berkomunikasi secara konstan dengan pegawai Israel, serta rakan kongsi dan sekutu lain,” jurucakap itu menambah.

Beberapa jam sebelum drone dilancarkan, Biden memotong lawatan akhir minggu ke rumah pantainya di Delaware, kembali ke Rumah Putih untuk perbincangan dengan penasihatnya atas ketakutan serangan Iran “segera” terhadap Israel.

Ketua pertahanan AS Lloyd Austin berbual dengan rakan sejawatannya Israel, Yoav Gallant, dalam panggilan telefon awal Sabtu. Perbualan mereka mengenai “ancaman serantau segera” dan “sokongan AS yang tidak berbelah bagi untuk mempertahankan Israel terhadap serangan Iran dan kumpulan perantauannya.”

Milis yang disokong Iran telah meningkatkan serangan terhadap aset Israel dan AS di seluruh Timur Tengah sejak perang Israel-Hamas bermula Oktober lalu. Pasukan Iran merampas kapal kontena milik Israel di Teluk Parsi sekitar tengah hari Sabtu.

Tehran telah menjanjikan membalas dendam terhadap Israel atas serangan udara 1 April ke konsulatnya di Syria. Tak lama selepas serangan drone bermula, akaun Twitter (dahulunya Twitter) Ayatollah Ali Khamenei memaparkan semula klip ucapan pemimpin agung Iran pada Rabu mengecam serangan roket.

“Apabila mereka menyerang konsulat kami, ia seolah-olah mereka telah menyerang tanah kami,” kata Khamenei dalam ucapan itu. “Rejim jahat itu melakukan kesilapan dalam hal ini, dan ia mesti dihukum dan akan dihukum.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.