Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran mengesahkan melancarkan serangan ‘meluas’ terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Republik Islam mengesahkan melancarkan serangan ‘meluas’ terhadap Israel

Satu operasi telah dijalankan terhadap sasaran Israel di wilayah Palestin yang diduduki, Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) berkata dalam kenyataan pada malam Isnin. Serangan drone dan peluru berpandu itu adalah tindak balas terhadap “jenayah banyak” yang didakwa dilakukan oleh Jerusalem Barat, kenyataan itu berkata, antara yang lain adalah serangan ke atas konsulat Iran di Damascus, ia tambah.

Sasaran tepat serangan itu kekal tidak diketahui. Ia juga tidak jelas jika IRGC merujuk kepada wilayah Palestin yang diduduki di Tebing Barat atau wilayah Israel apabila mengumumkan serangan itu. Beberapa media sebelum ini melaporkan bahawa beberapa drone menyerang wilayah Israel. Tehran berkata ia akan memberikan butiran lanjut mengenai operasi “segera.”

Perkembangan itu datang dua minggu selepas serangan udara Israel yang didakwa di konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus. Serangan itu, yang berlaku pada 1 April, membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds IRGC, termasuk dua jeneral.

Berikutan insiden itu, Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei bersumpah akan memberikan “tamparan” kepada Israel. Pegawai Amerika Syarikat juga memberi amaran kepada Jerusalem Barat pada Jumaat bahawa Tehran mungkin sedang menyediakan serangan besar-besaran terhadap Israel pada hujung minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.