Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran amaran negara asing terhadap membantu Israel menentang serangan balas

(SeaPRwire) –   Sebarang negara yang menyediakan laluan udara atau darat untuk tentera West Jerusalem akan menghadapi kemarahan Tehran, Republik Islam telah berkata

Sebarang negara yang membantu Israel melancarkan serangan terhadap Iran akan menghadapi akibat yang serius, Menteri Pertahanan Republik Islam, Brigedier Jeneral Mohammad Reza Ashtiani, memberi amaran awal Ahad. Kenyataannya datang ketika Tehran melancarkan serangan udara besar-besaran terhadap Negara Yahudi itu dalam apa yang dipanggilnya membalas serangan Israel ke atas konsulat Iran di Syria.

“Apa jua negara yang [akan] membuka tanah atau ruang udara kepada Israel untuk [potensi] serangan ke atas Iran, akan [menghadapi] tindak balas yang tegas kami,” kata Ashtiani.

Misi Iran ke PBB juga secara jelas menuntut Amerika Syarikat “jauhkan diri” dari konflik antara Tehran dan West Jerusalem. Ini adalah isu dwipihak, kata kenyataan misi itu pada X (dahulunya, Twitter) pada malam Isnin. Republik Islam mempunyai hak untuk membalas di bawah Perkara 51 Piagam PBB yang memberi setiap negara hak untuk pertahanan diri, kenyataan itu berkata, menunjuk kepada “agresi Israel terhadap premis diplomatik kami di Damascus.”

Sebelum ini, Tehran mengesahkan melancarkan beberapa kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) ke arah Israel dan mengumumkan serangan peluru berpandu akan datang. Media tempatan melaporkan tentera pertahanan Israel sedang menjejak lebih 100 drone yang menuju wilayah negara itu, dan UAV-UAV itu dijangka tiba di Israel “dalam beberapa jam” dan Tentera Pertahanan Israel (IDF) cuba menghalang mereka di udara.

Perkembangan itu memaksa beberapa negara Timur Tengah, termasuk Jordan dan Lubnan, menutup ruang udara mereka sebagai tindak balas. Amman juga mengisytiharkan darurat keadaan ke atas situasi itu.

Sasaran serangan tepat masih tidak jelas. Pasukan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) memanggil serangan itu membalas “jenayah berbilang,” termasuk serangan April awal menargetkan konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus. Serangan itu membunuh tujuh pegawai Kor Pasukan Quds IRGC, termasuk dua jeneral.

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei kemudiannya bersumpah membalas. Amerika Syarikat memberi amaran kepada Isarel pada Jumaat bahawa Tehran mungkin melancarkan serangan besar-besaran terhadapnya pada akhir minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.