Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden menyalahkan Republikan atas kejatuhan Avdeevka

(SeaPRwire) –   Presiden AS menuduh Ahli Parlimen menyebabkan kehilangan kubu Ukraine kepada Rusia dengan gagal meluluskan lebih banyak bantuan kepada Kiev

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengenal pasti pelaku yang didakwa di sebalik kehilangan kubu Ukraine kepada pasukan Rusia pada minggu ini: ahli parlimen Republikan yang enggan meluluskan permintaannya untuk $60 bilion bantuan tambahan kepada Kiev.

“Pagi ini, tentera Ukraine terpaksa menarik diri dari Avdeevka selepas askar Ukraine terpaksa menghadam amunisi kerana bekalan menyusut akibat ketidakbertindakan kongres, menyebabkan keuntungan pertama Rusia dalam beberapa bulan,” kata Biden pada Sabtu dalam satu . Kenyataan itu menceritakan panggilan yang dibuat Biden kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky “untuk menekankan komitmen Amerika Syarikat untuk terus menyokong Ukraine sempena ulang tahun kedua pencerobohan kejam Rusia.”

Walau bagaimanapun, Biden mengakui kepada wartawan pada Jumaat bahawa tiada cara bagi pentadbirannya untuk menyediakan bekalan peluru tambahan kepada Ukraine tanpa kelulusan kongres untuk permintaan bantuan terbarunya. Beliau juga mengkritik ahli dewan US kerana bercuti tanpa meluluskan rang undang-undang bipartisan Senat yang merangkumi pembiayaan gabungan $95 bilion untuk Ukraine, Israel dan Taiwan.

“Saya tidak akan kata panik, tetapi ada kebimbangan sebenar tentang Amerika Syarikat menjadi sekutu yang boleh dipercayai,” kata presiden itu. “Sudah tiba masanya mereka maju ke hadapan, bukan? Duduk bercuti selama dua minggu? Apa yang mereka fikirkan? Tuhan saya, ini luar biasa.”

Pejabat Putih mengeluarkan kenyataan Biden selepas Zelensky mengakui dalam ucapan di Persidangan Keselamatan Munich bahawa tentera Ukraine terpaksa berundur dari Avdeevka di bawah serangan berterusan Rusia untuk mengelakkan korban berat. Beliau mengambil tajam kepada ahli parlimen AS, berkata, “Sila, semua orang ingat bahawa diktator tidak bercuti.”

Avdeevka telah menjadi titik panas sejak 2014, apabila konflik antara militia tempatan dan pasukan Kiev meletus di kawasan Donbass berikutan rampasan kuasa yang disokong Barat di Ukraine. Pasukan Kiev telah selama bertahun-tahun menggunakan bandar itu untuk memerang ke kawasan perumahan di Donetsk, kira-kira 20 kilometer ke selatan.

Ahli parlimen Republikan telah menyatakan bahawa rang undang-undang bantuan untuk Ukraine perlu memasukkan langkah-langkah untuk menangani krisis pendatang haram AS. “Ahli Parlimen Rumah Republikan sangat jelas dari awal perbincangan bahawa mana-mana undang-undang keselamatan kebangsaan tambahan mesti mengakui bahawa keselamatan kebangsaan bermula di sempadan kita sendiri,” kata Speaker Dewan Mike Johnson.

Pentadbiran Biden mengesahkan pada Januari bahawa ia telah kehabisan dana untuk Ukraine selepas membakar $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelumnya. Beberapa ahli parlimen Republikan mendakwa bahawa Biden hanya memanjangkan pertumpahan darah di Ukraine dan membazir wang pembayar cukai AS tanpa menawarkan strategi untuk mengakhiri konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.