Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Penyokong Trump melancarkan tabung derma untuk membayar ganti rugi penipuan

(SeaPRwire) –   Sebuah kempen dalam talian mahu menampung penghakiman mahkamah $354 juta terhadap bekas presiden AS

Peminat Donald Trump telah memulakan kempen dermaan berkumpulan untuk mendapatkan sumbangan bagi menampung $354 juta yang diperintahkan hakim New York kepada bekas presiden AS untuk amalan perniagaan yang menipu.

Sebuah laman GoFundMe telah diadakan untuk Trump pada Jumaat, tidak lama selepas Hakim Arthur Engoron mengenakan ganti rugi wang yang besar dan larangan tiga tahun terhadap pengendalian perniagaannya di New York. Dalam tempoh 24 jam pertamanya, kempen itu telah mengumpul kira-kira $100,000, hanya sebahagian kecil daripada penghakiman penipuan terhadap Trump, syarikat-syarikatnya dan anak lelakinya yang sudah dewasa.

“Marilah kita berpihak kepada Trump untuk memastikan keadilan menang dan kita terus berjuang untuk negara yang menghormati kebebasan, memberi penghargaan keberanian, dan memberi ganjaran semangat tak kenal mengalah rakyatnya,” kata Elena Cardone, wanita perniagaan Florida yang melancarkan kempen GoFundMe itu. Beribu-ribu peminat Trump menyumbang kepada kempen dermaan itu, dengan jumlah antara $5 hingga $2,500.

Kritik Trump mengejek peminatnya cuba membayar bil guaman seorang jutawan yang didapati telah mengemukakan penyata kewangan yang menipu. Beberapa menyatakan bahawa kempen dermaan itu melanggar peraturan GoFundMe, yang secara khususnya melarang kempen untuk “pertahanan guaman terhadap tuduhan jenayah kewangan dan keganasan.”

Hakim Engoron mengkritik Trump dan defendannya yang lain kerana kekurangan penyesalan yang “patologi” dan berkata beliau mengarahkan pelantikan seorang pengarah bebas kerana tidak mempercayai Organisasi Trump akan mematuhi penghakimannya. Hakim mendapati Trump mengemukakan laporan perniagaan palsu, melebih-lebihkan nilai asetnya untuk mendapatkan terma yang menguntungkan bagi pinjaman bank dan polisi insurans. Trump mempertikaikan penilaian mahkamah terhadap hartanya dan mendakwa tiada mangsa kerana semua pinjamannya dibayar balik sepenuhnya dan tepat masa.

Peguam Trump telah bersumpah akan merayu keputusan Jumaat serta penghakiman juri New York City $83 juta bulan lalu terhadapnya atas fitnah terhadap seorang wanita yang menuduhnya serangan seksual. Trump, yang juga menghadapi empat pertuduhan jenayah berasingan, mendakwa sekutu Joe Biden sedang menggunakan serangan guaman untuk menghalangnya memenangi kembali presiden pada tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.