Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pergaduhan Migran dengan Polis di Den Haag (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Ribuan pengganas Eritrea membakar kereta di Den Haag (VIDEO)

Polis bersenjata lengkap telah dikerahkan ke jalan-jalan Den Haag dalam usaha untuk menenangkan rusuhan ganas yang meletus antara dua kumpulan saingan di bandar Belanda pada petang Sabtu.

Dua kumpulan Eritrea bertembung di dewan konferensi Opera di jalan Fruitweg. Selepas pertembungan awal, polis mengusir satu kumpulan ke luar, cuba mengekalkan jarak antara kedua-dua kumpulan. Walau bagaimanapun, di luar jalan, pengganas melempar batu bata, serpihan dan juga basikal ke arah dewan opera dan polis, cuba untuk memasuki semula bangunan tersebut.

Polis bersenjata lengkap boleh dilihat melindungi dewan opera daripada beratus-ratus pengganas, manakala penyelamat kecemasan lain memberi tumpuan kepada kerosakan yang telah dilakukan ke atas bangunan tersebut.

Pengganas juga membakar sekurang-kurangnya dua kenderaan polis. Perkhidmatan kecemasan cuba mengawal kebakaran, manakala lebih banyak pegawai penguatkuasa undang-undang ditarik dari kawasan berhampiran untuk meningkatkan kehadiran polis.

Menurut berita tempatan, satu kumpulan menentang kerajaan semasa Eritrea, manakala kumpulan yang lain pro-kerajaan.

Ini bukanlah kejadian pertama keganasan jenis ini antara Eritrea di Eropah. Lebih daripada 50 orang cedera pada Festival Eritrea-Scandinavia di Stockholm pada Ogos tahun lepas, apabila lebih 1,000 penunjuk perasaan anti-kerajaan menyerbu acara tersebut dan berlawan dengan peserta festival, membakar khemah dan bertembung dengan polis.

Menjelang petang, dewan opera telah rosak tetapi terjamin, manakala barisan kereta di hadapan bangunan telah terbakar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.