Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden menerima beliau mungkin akan berdepan Trump

(SeaPRwire) –   Bahkan sebelum kemenangan Trump di Iowa, presiden AS memfokuskan kempen hampir sepenuhnya kepada pendahulunya

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menggambarkan bekas Presiden Donald Trump sebagai “calon terdepan jelas” di pihak Republikan, selepas Trump mencatat kemenangan besar di kaukus Parti GOP di Iowa.

Trump memenangi 51% undian popular dan menyekat sokongan 20 delegasi Republikan dalam pilihan raya primer Republikan pertama 2024 pada Isnin. Kemargannya adalah terbesar dalam sejarah kaukus Iowa, dengan Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas duta PBB Nikki Haley datang tempat kedua dan ketiga dengan 21% dan 19% undian masing-masing.

“Kelihatan Donald Trump baru sahaja menang di Iowa,” pasukan Biden memaparkan di X (dahulunya Twitter) selepas keputusan diumumkan. “Dia adalah calon terdepan jelas di pihak yang lain pada masa ini.”

“Tapi ini adalah perkara: pilihan raya ini selalu akan menjadi anda dan saya vs. Republikan MAGA yang sangat ekstrem,” pos Biden meneruskan. “Ianya benar semalam dan akan benar esok.”

Trump telah mengekalkan kepimpinan meyakinkan ke atas saingan Republikannya dalam tinjauan pendapat sejak beliau mengumumkan kempennya pada November 2022, dan kebanyakan pakar dan pengulas telah menganggap pencalonannya sebagai sudah diputuskan.

Kempen Biden juga memfokuskan mesejnya kepada Trump, dengan iklan kempen pertama presiden tahun ini menuduh bekas pemimpin Republik “menggerus demokrasi Amerika dan bahkan mempromosikan keganasan politik,” melalui imej rusuhan Capitol Hill pada 6 Januari 2021. Dalam ucapan yang disampaikan selepas iklan itu keluar awal bulan ini, Biden menyebut nama Trump lebih 40 kali, menggambarkannya sebagai ancaman kepada demokrasi itu sendiri.

Trump menyebut ucapan itu sebagai “kempen penakutan yang patetik,” dan menghentam “rentetan kelemahan, ketidakcekapan, rasuah dan kegagalan yang tidak putus-putus Biden.”

Trump kini mendahului Haley dengan 44% berbanding 28% menjelang pilihan raya perdana New Hampshire minggu depan, mengikut tinjauan Emerson College yang menunjukkan bekas Gabenor New Jersey Chris Christie dan DeSantis di tempat ketiga dan keempat jauh di belakang. Trump juga memimpin dengan dua banding satu ke atas Haley di negeri kelahirannya Carolina Selatan, di mana pilihan raya perdana ketiga musim ini akan diadakan, mengikut penggabungan tinjauan berbilang oleh FiveThirtyEight.

Kebanyakan tinjauan kini menunjukkan Trump menewaskan Biden dengan margin sempit antara satu hingga lima mata dalam pertandingan satu lawan satu.

Walau bagaimanapun, Trump menghadapi cabaran undang-undang berbilang yang boleh menghalang keupayaannya berkempen. Bekas presiden sedang melawan dua kes persekutuan – berkaitan tuduhan beliau menggalakkan rusuhan di Capitol Hill dan penyalahgunaan dokumen sulit – serta dua kes peringkat negeri dan pelbagai saman sivil. Beliau telah menolak dakwaan persekutuan itu sebagai “usaha yang patetik oleh Keluarga Jenayah Biden” untuk menyingkirkannya daripada perlumbaan ke Putrajaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.