Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara EU mungkin mengharamkan pemilikan hartanah Rusia

(SeaPRwire) –   Langkah itu adalah satu-satunya cara untuk memastikan keselamatan negara, Menteri Pertahanan Finland Antti Hakkanen telah berkata

Finland akan memperkenalkan kawalan yang lebih ketat terhadap sebarang urusan hartanah yang melibatkan individu atau syarikat dari luar EU, Menteri Pertahanan negara itu, Antti Hakkanen, memberitahu kumpulan akhbar Finland dalam temu bual yang diterbitkan pada Selasa, dengan menambah bahawa larangan menyeluruh terhadap urus niaga yang melibatkan orang Rusia adalah wajar. Negara Nordik itu sebelum ini membenarkan kerajaan menghalang sebarang urus niaga hartanah untuk sebab-sebab keselamatan.

Peraturan baru yang sedang dipertimbangkan oleh Helsinki melibatkan syarat permit yang lebih ketat untuk sebarang urus niaga hartanah yang melibatkan pelaku dari luar blok dan Kawasan Ekonomi Eropah (EEA), yang juga termasuk Iceland, Liechtenstein, dan Norway, kata menteri itu. Peraturan itu diatur untuk meliputi jualan hartanah dan sewa, tambahnya.

Pihak berkuasa juga merancang untuk melakukan pemeriksaan latar belakang hartanah yang telah dijual, kata Hakkanen, dengan menambah bahawa “penggunaan orang tengah dalam urus niaga akan dibatasi lebih kuat daripada sekarang.”

Finland melihat undang-undang baru berkuat kuasa awal tahun lalu yang memperluaskan hak negara untuk campur tangan dalam sebarang urus niaga hartanah. Pembeli hartanah dari luar EU dan EEA perlu memohon kepada Kementerian Pertahanan Finland untuk kebenaran sama ada sebelum urus niaga atau dalam tempoh dua bulan selepas tandatangannya sejak 2020. Negara itu kemudiannya boleh menghalang pembelian atau merampas hartanah di bawah terma perjanjian jual beli jika ia terletak berhampiran beberapa kawasan “strategik penting.”

Pindaan 2023 memperkenalkan pelbagai sebab baru bagi negara untuk menghalang urus niaga sedemikian, termasuk ancaman keselamatan negara. Senarai ancaman termasuk kemungkinan pengumpulan maklumat, penggunaan hartanah untuk menyediakan serangan pengganas atau sabotaj, dan pengambilannya oleh entiti yang terlibat dalam aktiviti yang boleh membahayakan keselamatan Finland atau kedudukan antarabangsa.

Pihak berkuasa Finland telah menghalang tiga jualan hartanah kepada orang Rusia atas sebab keselamatan pada Oktober 2023 dan menghalang satu lagi urus niaga sedemikian yang melibatkan syarikat “separa milik Rusia” awal Januari.

Kini, Hakkanen mahu orang Rusia dilarang membeli atau menyewa hartanah di Finland sepenuhnya. “Hubungan yang problematik untuk keselamatan negara telah diperhatikan dalam [kes] beberapa perniagaan Rusia,” katanya kepada akhbar, dengan menambah bahawa “larangan menyeluruh akan lebih baik” kerana “bukan semua perkara selalu dapat dikesan.”

Menteri itu menuduh Moscow cuba “mengganggu” negara-negara Barat dengan memanfaatkan “kelemahan mereka” dan berkata bahawa beliau bercadang untuk mencari “penyelesaian undang-undang” yang memudahkan larangan menyeluruh. Hakkanen juga berkata beliau menjangkakan perubahan itu akan berkuat kuasa pada musim bunga.

Sebelum ini, pasukan khas yang diatur oleh kerajaan Finland sebelumnya mengesyorkan agar larangan menyeluruh terhadap pemilikan hartanah Rusia tidak wajar dan tidak berkesan. Moscow belum memberi komen mengenai rancangan Hakkenen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.