Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bantuan Barat yang dipotong akan mendatangkan lebih banyak penderitaan kepada rakyat sipil Gaza yang kelaparan

(SeaPRwire) –   Ia bukan kebetulan bahawa Israel mendapati sebab untuk menafikan agensi pelarian PBB UNRWA dana hanya selepas penghakiman genosid ICJ

Selepas lebih empat bulan kempen pengeboman yang telah membunuh lebih daripada 27,000 orang di Gaza, tuduhan Israel baru-baru ini bahawa pekerja UNRWA terlibat dalam serangan Oktober 7 Hamas membawa negara-negara Barat untuk segera memotong dana yang sangat diperlukan.

Ini bermakna orang Palestin yang paling rentan – lebih daripada 2 juta orang di Gaza, kelaparan dan dalam keperluan yang mendesak untuk rawatan perubatan dan perlindungan – akan kehilangan sokongan dari UNRWA, agensi pelarian PBB, apabila dana semasa kering. Menurut , ini boleh berlaku menjelang akhir Februari, dan, “tidak sahaja di Gaza tetapi juga di seluruh rantau.” UNRWA juga menyokong pelarian Palestin di Tebing Barat, Jordan, Lubnan, dan Syria.

Tidak kebetulan, tuduhan Israel terhadap 13 daripada 13,000 pekerja Gaza UNRWA datang segera selepas penghakiman Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) kes genosid Afrika Selatan terhadap Israel. Walaupun ICJ tidak menuntut penghentian serangan pengeboman Israel yang berterusan di seluruh Gaza dan tembakan ke atas orang Palestin berbaris untuk bantuan makanan, ia telah memerintahkan Israel untuk mencegah genosid (yang banyak, termasuk saya, akan katakan Israel sudah melakukannya).

Di bawah penghakiman itu, Israel adalah untuk “mengambil langkah-langkah segera dan berkesan untuk membolehkan penyediaan perkhidmatan asas yang diperlukan secara mendesak dan bantuan kemanusiaan untuk menangani keadaan hidup yang tidak menentu yang dihadapi oleh orang Palestin di Jalur Gaza.” Badan yang berada di tempat untuk melakukan ini adalah UNRWA, tetapi Israel mahu memastikan ia tidak dapat beroperasi.

Menyelamatkan perhatian dari sorotan ICJ (dan sebarang fokus media pada genosid), Israel melakukan sebaliknya daripada mengambil langkah untuk menangani kelaparan di Gaza – ia menyebabkan UNRWA kehilangan pembiayaan utama. UNRWA menyokong keperluan asas pelarian Palestin yang paling asas, termasuk bantuan makanan dan kesihatan, kedua-duanya sangat diperlukan untuk orang Palestin dibom secara berterusan sejak Oktober, tanpa air minum, tanpa makanan, mengalami kelaparan besar-besaran (boleh dicegah).

Selain itu, banyak orang Palestin yang memerlukan pembedahan atau amputasi kerana kecederaan telah menjalani prosedur ini tanpa anestesia dan dalam keadaan kotor menyebabkan penyakit dan penyakit lanjut. Selepas Israel membombardmen hampir semua hospital Gaza dan menyerang kakitangan perubatan dan ambulans, kesihatan adalah lebih penting lagi diperlukan di enklaf itu.

Pada akhir Januari 20, pertubuhan bantuan bersama kenyataan kemarahan dan kebimbangan mengenai potongan kepada UNRWA, mencatat ia akan “memberi kesan bantuan nyawa untuk lebih daripada dua juta orang awam, lebih separuh daripadanya adalah kanak-kanak… Penduduk menghadapi kelaparan, kelaparan yang berkemungkinan dan wabak penyakit di bawah pengeboman tidak kira sasaran berterusan Israel dan sengaja menafikan bantuan di Gaza.”

Kenyataan itu mencatat bahawa 145 kemudahan UNRWA telah oleh pengeboman Israel. Banyak kemudahan ini adalah sekolah di mana orang Palestin terpaksa berlindung. Pada ketika ini, serangan ke atas sekolah sedemikian telah banyak, membunuh orang Palestin yang melarikan diri pengeboman di tempat lain hanya untuk kemudian dibunuh di apa yang mereka fikir mungkin dilindungi daripada Israel – sebuah sekolah PBB.

Tetapi seperti yang kita lihat dalam pengeboman Israel sebelum ini, termasuk semasa yang saya dokumentasikan secara peribadi, perumahan orang awam Palestin yang terpaksa berlindung sering ditargetkan.

Lebih satu juta orang Palestin mengambil perlindungan “di atau di sekitar 154 tempat perlindungan UNRWA,” kenyataan itu berkata. “Negara-negara menangguhkan dana berisiko terus memerlukan orang Palestin di rantau ini daripada bantuan makanan, air, bantuan perubatan dan bekalan, pendidikan, dan perlindungan yang asas,” ia ditambah.

Di mana buktinya?

Menurut Israel, dakwaannya bahawa pekerja UNRWA terlibat dalam serangan Hamas berdasarkan data perisikan. Walau bagaimanapun, sementara ringkasan dakwaan dikongsi dengan media, maklumat perisikan itu sendiri tidak pernah ditunjukkan kepada media, awam, atau kelihatannya bahkan kepada .

Seperti yang disebut sebelumnya, ia tidak kebetulan bahawa Israel mengeluarkan tuduhan segera selepas penghakiman ICJ. Tetapi apa yang mungkin tidak diketahui oleh sesetengah orang adalah bahawa bahkan pada bulan Disember, The Times of Israel bahawa Israel berharap untuk menolak UNRWA keluar dari Gaza selepas perang. Sumber asal adalah “laporan kementerian luar negara berkelas tinggi, sulit.”

Rancangan disyorkan kelihatannya bermula dengan “laporan menyeluruh mengenai kerjasama UNRWA yang dikatakan dengan Hamas.” Ini akan diikuti dengan menggantikan UNRWA dan memindahkan tanggungjawabnya kepada “badan yang mengawal Gaza selepas perang.” Ia akan kelihatan bahawa Israel kini telah memulakan pelaksanaan rancangan ini… selepas mencipta keadaan kelaparan besar-besaran di Gaza.

Memotong bantuan dana sementara menyokong pengganas di tempat lain

Memotong dana kepada agensi yang menyediakan bantuan asas yang sangat diperlukan kepada penduduk di bawah pengepungan bukan sahaja tidak bermoral – ia juga bertentangan dengan konvensyen PBB dan tidak konsisten dengan penghakiman ICJ (walaupun yang terakhir hanya terpakai kepada Israel).

Peguam hak asasi manusia Amerika dan profesor undang-undang antarabangsa Francis Boyle membuat mata ini baru-baru ini, : “Untuk kerajaan yang melakukan ini, mereka kini melanggar perkara 2 (c) Konvensyen Genosid: ‘Dengan sengaja menyeksa kumpulan keadaan hidup yang dirancang untuk membawa kepada kemusnahan fizikalnya secara keseluruhan atau sebahagiannya.’ “

Boyle juga membuat mata bahawa AS dan UK, di kalangan negara-negara Barat lain, telah “membantu dan membiarkan genosid Israel terhadap orang Palestin,” dan bahawa AS “melanggar undang-undang pelaksanaan konvensyen genosidnya sendiri.”

Mari ingat bahawa negara-negara Barat yang sama (AS, UK dan Kanada) yang begitu tergesa-gesa memotong bantuan kepada UNRWA adalah gembira untuk membiayai White Helmets di Syria, walaupun kekayaan bukti penglibatan mereka dalam jenayah terhadap orang awam Syria, serta hubungan sekurang-kurangnya beberapa daripada mereka dengan Al-Qaeda atau kumpulan pengganas lain. Penaung mereka menulis ini sebagai “beberapa buah busuk,” tetapi tidak mengaplikasikan logik yang sama kepada 13 pekerja UNRWA Palestin (daripada 13,000) di Gaza yang dituduh oleh Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.