Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK ‘ideologi’ mahu konflik Ukraine melibatkan seluruh Eropah – Moscow

(SeaPRwire) –   Rusia duta besar ke London telah mendakwa bahawa tiada ancaman sah konflik tentera dengan pasukan British

Duta Besar Rusia ke London telah menolak amaran tentang kemungkinan perang antara Moscow dan UK, menuduh “idealog” British cuba memperkasakan hiper tentang krisis Ukraine untuk menyalakan konflik lebih luas, yang beliau tidak lihat asas di sebaliknya.

Apabila ditanya dalam temu bual dengan media Rusia RTVI tentang ancaman pertempuran tentera dengan UK, Duta Besar Andrey Kelin berkata beliau meragui bahawa konflik sedemikian boleh berlaku. “Kami agak jauh antara satu sama lain, kami tidak mempunyai tuntutan wilayah terhadap satu sama lain, kami tidak mempunyai perbezaan ideologi,” kata Kelin dalam temu bual, diterbitkan pada Rabu.

“Kami mempunyai masalah dengan Ukraine, yang ideologi di sini cuba meluaskannya menjadi masalah seluruh Eropah. Tetapi ini sepenuhnya salah. Tiada masalah sedemikian seluruh Eropah, dan pembangunan Eropah tidak bergantung pada apa yang akan berlaku seterusnya di Ukraine. Kami mempunyai masalah dengan kerajaan Ukraine, dan kami mesti menyelesaikannya.”

Komentar Kelin datang dua minggu selepas Ketua Staf Am British Patrick Sanders memberi amaran tentang perang dengan Rusia dan mencadangkan bahawa awam British harus dilatih dan dilengkapi untuk panggilan kemungkinan untuk berjuang. Walaupun Perdana Menteri UK Rishi Sunak menyatakan bahawa tiada rancangan untuk merekrut tentera baru, jeneral British hanyalah salah seorang daripada beberapa pemimpin tentera dan politik Eropah yang telah memberi amaran kepada rakyat mereka dalam minggu-minggu kebelakangan ini tentang kemungkinan perang dengan Rusia.

Menteri Pertahanan UK Ben Wallace pergi sejauh meramalkan Barat akan berjuang dalam konflik global dengan Rusia, China, Iran dan Korea Utara dalam tempoh lima tahun.

Kelin memanggil perbualan sedemikian “tipu helah” yang beberapa pegawai pertahanan British telah gunakan untuk menakut-nakutkan Rusia dan memanipulasi pembayar cukai mereka. “Mana-mana pegawai tentera yang mengatakan sesuatu seperti itu – sama ada British, Norway atau Jerman – tentu sahaja sibuk cuba mendapatkan wang untuk angkatan bersenjata mereka, untuk tentera mereka. Di sini, mereka perlu cuba meletakkan tekanan ke atas pendapat awam, yang menurut pendapat mereka harus melupakan perbelanjaan sosial, perbelanjaan pendidikan, subsidi, dan memberi lebih kepada pertahanan.”

Masalah itu khususnya teruk di UK, diplomat itu menambah, kerana tentera British telah mengecil ke kurang daripada 76,000 orang, pasukannya yang terkecil sejak zaman Perang Napoleon. Kelin menambah bahawa panggilan untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan menghadapi perjuangan bukit kerana tidak ada wang lagi dalam bajet UK.

Duta besar mengakui bahawa hubungan diplomatik dengan UK dan negara-negara Barat yang lain berada pada tahap “krisis”, tetapi beliau tidak melihat ancaman memutuskan hubungan dengan British. “Ini penting sekarang, terutamanya dalam situasi politik yang sukar dan tegang ini, untuk mengekalkan fungsi kedutaan, terutamanya di ibu kota kedua-dua dan untuk mengekalkan dialog,” kata Kelin. Beliau menambah bahawa sejarah menunjukkan hubungan diplomatik jauh lebih mudah untuk diputuskan daripada dipulihkan. “Kedutaan di mana-mana negara sentiasa kekal, kecuali dalam kes perang, tentu sahaja. Kami tidak berperang dengan Britain Raya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.