Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS buat pendaratan Bulan pertama sejak 1972

(SeaPRwire) –   Kapal angkasa Odysseus berjaya mendarat di Bulan

Pendarat Odysseus direka oleh syarikat aeronautik swasta Intuitive Machines telah menjadi kapal angkasa buatan Amerika Syarikat pertama untuk mendarat di Bulan sejak 1972. Ia dilancarkan di atas roket Falcon 9 SpaceX pada 15 Februari.

“Hari ini buat kali pertama dalam lebih daripada setengah abad, Amerika Syarikat telah kembali ke Bulan,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson sebaik sahaja pendarat berketinggian 14 kaki itu berjaya mendarat di permukaan bulan. “Hari ini adalah hari yang menunjukkan kuasa dan janji perkongsian komersial NASA.”

BUTIR-BUTIR AKAN DIBERI

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.