Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Maxim Yusin: Inilah sebabnya hubungan Poland-Ukraine menjadi buruk

(SeaPRwire) –   Persengketaan antara jiran kini dirasai pada tahap emosi kerana ketegangan lama mula muncul semula

Suruhanjaya Eropah telah menyeru pasukan keselamatan Poland untuk memastikan penghantaran barangan Ukraine merentasi sempadan EU. Pihak berkuasa tempatan bertanggungjawab untuk mengekalkan ketenteraman awam, jadi Warsaw mesti melindungi hak penumpang dan pergerakan bebas produk, yang penting untuk rantai bekalan pasaran dalaman EU, Brussels telah menasihati. Sementara itu, petani dan pemandu lori yang telah menghalang lori Ukraine sejak November kini disertai oleh pemburu yang tidak berpuas hati dengan dasar alam sekitar kerajaan Poland baharu. Petani itu sendiri merancang untuk meningkatkan protes mereka, menghalang titik pemeriksaan sempadan dengan Ukraine serta pusat pengangkutan dan laluan akses ke stesen kereta api dan pelabuhan laut.

Krisis hubungan Ukraine-Poland mungkin kelihatan sepenuhnya tidak masuk akal dan paradoks. Selepas itu, Warsaw yang, selepas 24 Februari 2022, meletakkan diri sebagai sekutu Kiev yang paling boleh diharap dan tegas di Eropah, menuntut langkah paling keras terhadap Moscow walaupun Paris dan Berlin meragui, Presiden Macron mencadangkan untuk terus berdialog dengan lawan Rusianya, dan Canselor Scholz pada mulanya berharap terhad terhad kepada menyediakan tentera Ukraine dengan 5,000 topi helm.

Hari ini, dua tahun kemudian, peranan bertukar. Perancis dan Jerman kini dilihat sebagai penyokong tanpa syarat pihak berkuasa Ukraine, mengelak daripada mengkritik secara terbuka walaupun perlu. Walau bagaimanapun, orang Poland tidak lagi menahan diri dan sebaliknya memberi ruang bebas kepada emosi mereka. Mereka tidak berganjak daripada bertindak tersinggung dan dengan bebas menyatakan aduan mereka kepada Kiev.

Dalam hal ini, kenyataan naib pengerusi Seimas [parlimen], Piotr Zgorzelski – yang menuduh datuk bandar Lviv, Andrey Sadovyi, menggunakan “bahasa Stepan Bandera” dan meyakinkan bahawa retorik sedemikian tidak sepatutnya ada di Ukraine – adalah tanda.

Perkataan sedemikian tidak diucapkan selama dua tahun dalam kem Barat (kecuali jika kita mengambil kira perdana menteri Hungary dan Slovakia dengan kedudukan khas mereka). Penyembahan Bandera, Roman Shukhevich dan beberapa tokoh kontroversial lain telah diabaikan. Berlatar belakangkan perjuangan Kiev dengan Kremlin, ia dilihat sebagai nuans yang tidak selesa, lebih baik tidak disentuh supaya tidak mengganggu gambaran hitam putih yang selesa itu tentang dunia.

Pegawai Ukraine lain, Timbal Menteri Ekonomi dan Perdagangan Taras Kachka, juga terlibat masalah dengan naib pengerusi Seimas. Piotr Zgorzelski meminta beliau untuk menurunkan retoriknya dan jangan menghina petani Poland yang menunjuk perasaan di laluan sempadan. Perlu disedari bahawa Zgorzelski mewakili Pact Ketiga, yang merupakan sebahagian daripada gabungan pemerintah Perdana Menteri liberal Donald Tusk. Kiev telah mengharapkan selepas perubahan kuasa di Poland, penghantaran nasionalis daripada Parti Undang-Undang dan Keadilan kepada pembangkang dan kemenangan kuasa pro-EU, ketegangan dengan Warsaw yang dirasai tahun lepas akan menjadi sejarah. Tetapi, seperti yang kita lihat, tiada apa-apa berlaku.

Sambil berpura-pura menyokong Kiev, kerajaan Tusk sebenarnya mencipta masalah besar bagi pihak berkuasa Ukraine di sempadan, atau lebih tepatnya tidak berbuat apa-apa untuk menyelesaikan masalah itu.

Sementara itu, Kiev menuduh bahawa penghalangan laluan sempadan sudah menimbulkan masalah dengan penghantaran bukan sahaja barangan kemanusiaan tetapi juga bekalan tentera. Ini berlaku pada masa di mana situasi di garis hadapan sudah dramatik bagi tentera Ukraine.

Dalam rangkaian sosial Ukraine, orang Poland dituduh pengkhianat dan menusuk mereka dari belakang. Sebarang berita di saluran Telegram tentang tindakan petani dan pemandu lori Poland disertai dengan ratusan komen marah dan sebenarnya menghina, di antaranya cadangan untuk “biarkan tentera Rusia melalui supaya mereka boleh menangani pšeks(polish)” adalah antara yang paling tidak bersalah.

Pelarian Ukraine yang telah berpindah ke Warsaw memberitahu saya bahawa dalam beberapa bulan kebelakangan ini dia mengalami sikap yang semakin bermusuhan. Keretanya, yang mempunyai lesen pendaftaran Kiev, telah dirosakkan tiga kali.

Persengketaan antara orang Poland dan Ukraine kini dirasai pada tahap emosi. Yang terdahulu menuduh jiran mereka tidak tahu berterima kasih, yang kedua membalas dengan dakwaan keegoan, keserakahan dan ketidakpedulian. Pada masa yang sama, pemimpin EU datang di bawah tekanan semakin besar.

Ianya mereka yang, tergoda emosi dan tanpa mengira faedah dan kerugian, mengambil keputusan untuk memansuhkan cukai kastam ke atas barangan Ukraine, terutamanya hasil pertanian. Mereka tidak memikirkan kesannya, dan ini membawa padah yang serius, baik bagi petani (bukan sahaja di Poland, protes berlaku di seluruh blok) dan pemandu lori, rakan sekerja mereka dari Ukraine, yang menerima upah jauh lebih rendah, merosakkan seluruh perniagaan mereka.

Secara umumnya, peristiwa bergolak di sempadan Ukraine-Poland membuat kita memikirkan harga kemungkinan keanggotaan Ukraine ke EU, yang pemimpin semasa di Brussels berusaha untuk capai, sekurang-kurangnya dalam perkataan. Tetapi dengan pilihanraya Parlimen Eropah berlangsung Jun, menarik untuk melihat sejauh mana pengundi blok itu menyokong aspirasi ini.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.