Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat mempunyai rancangan baru yang tidak senonoh untuk minyak Venezuela

(SeaPRwire) –   Rancangan baru Amerika Syarikat yang licik untuk minyak Venezuela

Enam bulan yang lalu, harga minyak yang tinggi di Amerika Syarikat ketika sanksi Barat terhadap minyak dan gas Rusia menyebabkan pentadbiran Biden terburu-buru mencari bekalan tambahan yang boleh dikawal – dan idealnya memberi keuntungan.

Washington tidak dapat mengawal Rusia dan OPEC yang diketuai Arab Saudi, atau berhenti daripada kebodohan dasar luar negeri anti-Rusia yang didorong ideologi, tetapi ia boleh sekurang-kurangnya mengawal bekalan untuk meminimumkan kesan politik dalam negeri daripada sebarang kenaikan harga yang diakibatkan. Jadi, Rumah Putih mempertimbangkan kad yang boleh dimainkan, dan menawarkan Venezuela perjanjian untuk mengangkat tekanan Amerika Syarikat. Mungkin hanya kebetulan sahaja negara itu mempunyai simpanan minyak terbesar di planet – dan sebahagian besarnya belum dibangunkan.

Terdapat juga bonus tambahan untuk pendekatan semula untuk menentang kemajuan China dan Rusia di halaman belakang Washington, atau mengurangkan aliran pendatang dari Venezuela ke AS akibat orang yang melarikan diri daripada negara yang berjuang di bawah sekatan yang kelihatan tiada penghujung.

Jadi Washington menghadap kepada Presiden Nicolas Maduro Venezuela yang sama yang didakwa atas kesalahan “pengganas narkotik” pada tahun 2020 – orang yang sama yang AS habiskan tahun menyangkal kesahihannya dengan mempromosikan seorang politik Venezuela lain sebagai “presiden sebenar” negara itu. Tetapi bukannya menyeksa beliau untuk mendapatkan maklumat yang membawa kepada tangkapan atau penghukuman, orang Amerika berunding dengannya.

Berkat AS, Maduro mempunyai beberapa masalah, tetapi mungkin mereka boleh pergi jika dia bersedia bermain bola dengan Amerika Syarikat atas terma sendiri. Raksasa minyak Amerika, Chevron, dibenarkan mengepam minyak Venezuela pada November 2022 – sebulan selepas pengecualian sanksi dilaksanakan – dan AS akan membuka sebahagian wang jualan minyak Caracas yang disekat akibat sanksi AS. Sehingga kini, AS hanya membenarkan syarikat minyak negara Venezuela, Petroleos de Venezuela (PDVSA) mengeksport minyak ke pasaran AS sambil menggunakan sanksi untuk merampas keuntungannya melalui anak syarikat PDVSA di AS, Citgo, merampas berbilion-bilion dolar hasil minyak Venezuela. Kemana perginya semua wang tunai itu? Untuk membiayai “usaha kemanusiaan” Washington, ketika seluruh dunia Barat merujuk kepada Juan “Siapa?” Guaido yang dipilih sebagai presiden sah Venezuela.

Tetapi sejak projek Guaido gagal dan Maduro masih berkuasa ketika konflik Ukraine mengganggu pasaran minyak global melalui kegilaan sanksi Barat, AS menelan sebarang kebanggaan yang mungkin masih ada dan berkata ia akan membenarkan Venezuela mendapatkan tangan pada sebahagian wang tunainya. Tiba-tiba, Chevron kembali menjarah emas hitam Venezuela dengan pertukaran Maduro berjanji bermain baik dalam pilihan raya negara. Hanya bulan lepas, Chevron mengumumkan rancangan untuk Venezuela dalam usaha sama dengan PDVSA, dengan tujuan meningkatkan output sebanyak 35% setahun dengan membuka sumur baru. Dan sebulan sebelumnya, Chevron meningkatkan kehadiran di Sabuk Orinoco.

Enam bulan kemudian, Washington kini menarik balik semua lesen perniagaan sementara untuk beroperasi di Venezuela bersama-sama dengan itu. Bukan bahawa Chevron mempunyai banyak untuk dikhawatirkan. Pentadbiran Biden menekankan bahawa permohonan syarikat minyak akan dipertimbangkan kes demi kes. Yang kedengaran seperti cara yang selesa bagi Washington untuk mengekalkan pasaran untuk dirinya sendiri, atau sekurang-kurangnya memutuskan siapa yang mendapat akses. Semua orang yang lain ditakuti oleh sanksi.

Menggunakan sanksi sebagai alat untuk mengawal medan permainan global bukanlah sesuatu yang baru. Hanya ia menjadi lebih sukar dilakukan ketika pilihan semakin banyak kerana baki dunia mengembangkan diri daripada tatanan global yang didominasi Barat. Pada bulan Februari 2020, Jabatan Treasure Amerika Syarikat, Pejabat Kawalan Aset Luar Negeri (OFAC) mengenakan sanksi ke atas syarikat minyak negara Rusia, Rosneft atas tuduhan ia “mengatur jualan dan pengangkutan minyak mentah Venezuela” – sesuatu yang tentu sahaja AS akan selesa dengan pesaing Amerika melakukannya. “Amerika Syarikat bertekad untuk mencegah pemerintah korup Maduro merampas aset minyak Venezuela,” kata Setiausaha Treasure ketika itu, Steven Mnuchin, ketika AS sebenarnya merampas aset minyak Venezuela dan menahan keuntungan.

Jadi apa yang dilakukan Maduro untuk memberikan alasan kepada Washington untuk mengenakan semula sanksi? Kelihatannya berkaitan dengan pengguguran calon pembangkang Maria Corina Machado daripada pilihan raya presiden, yang dijadualkan pada Julai 2024. Dicemari oleh Mahkamah Agung selama 15 tahun, Machado (yang calonnya kini digantikan oleh bekas diplomat) dituduh terlibat dengan “plot rasuah yang dikendalikan oleh pengusur Juan Guaido,” dan menyingkirkan negara yang membawa kepada “pemilikan harta syarikat dan kekayaan rakyat Venezuela di luar negara, dengan kerjasama kerajaan yang korup.” Machado telah menyeru campur tangan dalam hal ehwal Venezuela dengan mengakui Guaido sebagai presiden sementara yang dipilih Barat, dan telah menyokong Majlis Kebangsaan menggunakan artikel yang membenarkannya untuk memberi kuasa kepada misi asing di dalam Venezuela, menghujah untuk “tanggungjawab melindungi” – peruntukan yang sama yang membawa kepada perubahan rejim di Libya di bawah dalih licik “kemanusiaan” campur tangan.

Washington mahu pilihan raya Venezuela menjadi setanding demokratik, bebas dan adil seperti pilihan raya sendiri. Yang super bersih. Tanya bekas calon presiden Senator Bernie Sanders, yang dilanda oleh Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat dalam kerjasama dengan kempen lawannya, Senator dan bekas Pertama Wanita Hillary Clinton, mengikut dokumen terdedah secara dalam talian. Apa-apa yang Washington anggap kurang daripada piawaian cemerlang ini memberikan alasan untuk memindahkan garisan gol – selepas pasukannya sendiri mendapat peluang untuk menjaringkan beberapa gol.

Walaupun kelemahan demokratik dinyatakan, mungkin pembatalan pengecualian kini lebih berkaitan dengan hakikat bahawa harga minyak AS telah menurun, pengeluaran telah meningkat di dalam negara, dan permintaan domestik kini rendah. Mungkin potensi minyak tak terpakai Venezuela terlalu banyak untuk dimanfaatkan, dan tidak ada maksud mendesak Maduro menetapkan meja untuk semua makan apabila dia boleh hanya berkencan romantis – atau lebih seperti perkahwinan yang diatur – dengan kegemaran Washington. Pesta sudah berakhir untuk semua orang lain dan mereka kini dengan hormat diminta untuk meninggalkan sebelum polis (atau OFAC) tiba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.