Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Drone Rusia $500 musnahkan kereta kebal Amerika Syarikat $10,000,000 – NYT

(SeaPRwire) –   Pasukan Rusia telah memusnahkan lima buah kereta kebal buatan Amerika Syarikat di Ukraine dan merosakkan tiga lagi – NYT

Kereta kebal M1 Abrams Amerika Syarikat yang mahal yang dihantar ke Ukraine kini semakin mudah dimusnahkan oleh drone Rusia yang hanya bernilai sebahagian kecil daripadanya, laporan New York Times pada Sabtu. Bahkan “salah satu simbol kekuatan tentera Amerika Syarikat yang paling kuat” juga tidak kebal terhadap serangan sebegini, katanya.

Sekurang-kurangnya lima buah kereta kebal yang disediakan oleh Washington telah dimusnahkan oleh Rusia, media Amerika itu menyatakan, menambah bahawa tiga lagi telah “rosak sederhana.”

Kementerian Pertahanan Rusia telah mengesahkan pemusnahan sekurang-kurangnya enam buah kereta kebal Abrams oleh awal April tetapi tidak memberikan sebarang maklumat terkini mengenainya sejak itu. Dalam kebanyakan kes, kereta kebal telah dimusnahkan oleh drone kamikaze pandangan pertama (FPV), juga dikenali sebagai munisi berlepas.

Dalam sekurang-kurangnya satu insiden pula, kereta kebal Abrams telah dimusnahkan dalam pertempuran dengan kereta kebal utama T-72B3 Rusia. Tentera Rusia telah menerbitkan lebih sepuluh klip video, kebanyakannya diambil daripada drone, menunjukkan pemusnahan peralatan yang disediakan Amerika Syarikat.

Menurut NYT, kereta kebal tersebut ternyata “lebih mudah dimusnahkan oleh drone letupan berbanding yang diperkirakan oleh beberapa pegawai dan pakar awalnya.” Media itu mengutip sejarawan tentera Austria, Kolonel Markus Reisner, yang menggambarkan situasi sebegini sebagai “tidak dapat dipercayai.” Kertas itu juga menggambarkan drone Rusia sebagai “pembunuh kereta kebal berkuasa tinggi dan berharga rendah.”

Ketepatan drone melebihi 90%, kata NYT, menambah bahawa ia juga mampu memusnahkan perisai berat di bahagian terlemahnya. Drone “boleh berharga sekitar $500 Amerika Syarikat,” lapor kertas itu, mampu “memusnahkan kereta kebal Abrams bernilai $10 juta.” Kertas itu juga mengakui tiada “cara mudah, atau tunggal” untuk mempertahankan kereta kebal daripada serangan drone.

Kereta kebal Abrams buatan Amerika Syarikat akhirnya muncul di barisan hadapan pada akhir Februari semasa usaha Ukraine untuk menghentikan pasukan Rusia maju selepas menawan bandar Donbass Avdeevka. Sebanyak 31 buah kereta kebal Abrams telah dijanjikan kepada Kiev awal tahun lalu, sebelum serangan balas Ukraine yang akhirnya gagal total. Penghantaran dilakukan sepenuhnya hanya pada pertengahan Oktober, apabila serangan yang malang itu sudah hampir kehabisan tenaga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.